Меморандум з цього приводу підписали у четвер президент Вроцлава Яцек Сутрик і доктор Рашед Мустафа Сарвар, координатор ЮНІСЕФ з реагування на кризи в Польщі.

«Це ще одна важлива допомога для біженців з України, які знайшли притулок у Вроцлаві. Цього разу проекти реалізовуватимуться спільно з ЮНІСЕФ. Завдяки такій величезній підтримці ми, безсумнівно, зможемо підтримувати наших нових мешканців ще ефективніше та ширше», – сказав мер Вроцлава Яцек Сутрик, що цитується у прес-релізі.

Він нагадав, що з початку війни до навчальних закладів Вроцлава було прийнято 7 тисяч українських дітей. «Ми постійно робимо все, щоб забезпечити їм максимальний комфорт та найкращі умови для навчання. Тим більше, що ми повинні думати про довгострокову допомогу», – додав він.

Субсидія була поділена на такі сфери, як: освіта - 24,5 млн злотих, захист дітей - 7,43 млн злотих, соціальна політика - 4,37 млн злотих, розвиток дітей та молоді - 3,65 млн злотих, міжгалузева діяльність - 1 млн злотих та охорона здоров'я - зл. 0,88 млн.

За даними Вроцлавської міської ради, понад 7 мільйонів злотих із субсидії – це матеріальна допомога, зокрема ноутбуки, планшети, рюкзаки, комплекти спортивного та навчального обладнання та аптечки. Деякі з цих речей вже дійшли до потребуючих.

Д-р Рашед Мустафа Сарвар, координатор ЮНІСЕФ з реагування на кризу в Польщі, зазначив, що наразі діти становлять більше половини біженців, які проживають у Польщі. «Тож це не лише криза біженців загалом, а криза дітей, які тікають від війни. В результаті сім’ї розлучаються, часто насильницькі. Насамперед цим дітям потрібна психологічна підтримка, вони повинні продовжувати навчання. Вам потрібно створити для них відчуття безпеки та розвитку», – сказав він.

Як він підкреслив, партнерство між Вроцлавом та ЮНІСЕФ, започатковане сьогодні, «є зобов’язанням співпрацювати та забезпечувати все, що зараз потребує ці сім’ї та діти».

У сфері освіти перерахована сума буде виділена, зокрема, на на підготовку дитячих садків та шкіл до нового навчального року щодо збільшення кількості дітей у закладах, організацію таборів відпочинку в школах, переобладнання та розширення рекреаційних зон у дитячих садках та колективах школи-садка, а також працевлаштування мультикультурних помічників.

У сфері охорони здоров’я вона включатиме розширення діяльності ясел за рахунок залучення психосоціальних спеціалістів та експертів, створення центрів денного перебування для дітей та батьків чи опікунів, забезпечення аптечками для дитячих садків і шкіл.

У рамках соціальної сфери місто та ЮНІСЕФ планують реалізувати проєкт гарячої лінії для сімей, придбання нових прийомних сімей та об’єктів сімейного типу. Також планується адаптувати програму протидії домашньому насильству українською мовою. Також буде підтримано кампанії, які сприяють професійному прийомному вихованню серед жителів Вроцлава.

Також буде забезпечено доступ до програм допомоги українським дітям з обмеженими можливостями, таких як підтримка помічника інваліда, співфінансування реабілітаційного та ортопедичного обладнання, співфінансування сурдоперекладачів. Також планується створити цільовий фонд для підтримки дітей, які перебувають під опікою тимчасових вихователів.