Потрібен баян для незрячого біженця з України Володимира – так починається оголошення п. Гжегожа Дудзінського, незрячого соціального працівника з Бидгоща, засновника фундації та приміщення під назвою Światłownia. Саме під його опіку потрапив 70-річний сліпий музикант. Чоловік приїхав із Черкас – міста-партнера Бидгоща.

Як зазначає Ґжегож Дудзінський, Володимир, незважаючи на те, що йому вже за сімдесят, аж кипить життям. За професією музикант, часто виступає з концертами вдома. До Польщі приїхав без інструменту, бо не міг його взяти з собою.

Наприкінці червня мені подзвонив координатор зі Східної Варшави. Вони отримали інформацію про наш центр допомоги незрячим і звернулися по допомогу. Таким чином ми привезли Володимира до Бидгоща, – розповідає Гжегож Дудзінський, незрячий громадський діяч, аніматор культури, засновник фундації «Святловня – культура без бар’єрів».

Перед тим деякий час дідусь перебував у Вроцлаві, потім спробував повернутися до України, але залишився в Польщі. Так він потрапив до Бидгоща.

Волонтери зі Східної Варшави посадили його на потяг, а наші забрали його на станції та відвезли до готелю «Гомер», де він живе, – додав Гжегож Дудзінскі.

Володимир розповідає про свої концерти, але з моменту приїзду баяна в руках у нього немає. Вроцлавські друзі Гжегожа Дудзінського обіцяли знайти таке обладнання, але, як він сам каже, це непевно. «Друзі «Святловні» вже одного разу довели, що можуть швидко реагувати на потреби незрячих з України. Може, у когось у підвалі є такий непотрібний інструмент?» – запитує він у дописі у Facebook.

Одразу після нашої розмови пану Ґжегожу подзвонив хтось і запропонував для Володимира баян. Він навіть запропонував перевезти інструмент до Бидгоща. Тримаємо кулаки за успіх цієї акції!

Він не єдиний митець, який знайшов шлях до пана Гжегожа. 25-річна Наташа, незряча українка, яка живе поблизу Бидгоща, також перебуває під опікою Святловні.

Одного разу вона запитала, чи можна приїхати до Святловні, щоб показати, як вона співає. Вона прийшла, сіла і з прогулянки без жодної розминки включила на комп’ютері мінусівку, і заспівала так, що я буквально оторопів, – розповідає Гжегож Дудзінський.

Друг пана Гжегожа з Гданська, незрячий чоловік, який керує студією звукозапису, був у захваті від її таланту і запропонував безкоштовний запис. Він якраз їде до Гданська на запис маминого альбому.

Це найдорожче, сам запис платівок – це як кусок пирога. Зробити мамин альбом – це великі гроші, – додав засновник «Святловні».

«Гарний, готовий до сцени голос. Достовірно!" – оцінив культурний аніматор Бидгоща.

20 серпня у Наташі відбудеться концерт у «Святловні».

В середньому до пана Гжегожа приходить від 3 до 5 осіб. Ротаційно, бо одні виїжджають, інші, як Вова з України – губляться зовсім безслідно.

«Він пропав. Вова має серйозні порушення зору, він бачить лише контури», — підкреслив Гжегож Дудзінскі.

А «Святловня» на вул. Свята Трійця займається не лише незрячими українцями. Організовує зустрічі, концерти, ще подає піцу. Вівторок, п'ятниця та субота - коли він працює.

А в п’ятницю, 8 липня о 19:00 у «Святловні» відбудеться концерт. Виступатимуть Агнешка Карташевич (вокал) та Домінік Рох Лесевич (фортепіано).

«З великої пристрасті та слабкості Агнешки Осєцької до творчості виник декламатор її пісень «Od Wariatki started», – читаємо в анонсі заходу.

Одразу після нашої розмови панові Ґжегожу зателефонували з пропозицією акордеона, в тому числі транспорту до Бидгоща.