58 відсотків біженців мають намір повернутися в Україну, а 29 відс. планує залишитися в Польщі на постійне проживання; 63 відсотки З українців планують розпочати роботу в Польщі, причому 20 % хоче заробити за рахунок власних ресурсів – йдеться у звіті «Біженці з України в Польщі», проведеному Студією Східної Європи Варшавського університету.

Дослідження проводилося 23 березня – 3 квітня методом прямих індивідуальних інтерв’ю українською мовою з громадянами України, які виїхали з України та приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, на вибірці 400 осіб, 85 відсотків респондентів були жінки.

Дослідження показує, що лише 37 % опитаних українок приїхали до Польщі у 2022 році без дітей. 37 відсотків з них приїхали до Польщі з однією дитиною, 18 % - з двома дітьми, а 8 %- з трьома і більше.

94 відсотки опитаних українок підтвердили, що хтось із найближчих родичів залишився в Україні, з них 48 відс. додали, що їхні родичі мають намір приїхати до Польщі. 31 відсоток зазначив, що родина хоче залишитися в Україні, а 21 % заявили, що не знає відповіді на це питання.

53 відсотки респондентів мають вищу освіту, 16 відс. - середнього, та 22 відсотки - професійну. Що стосується знання польської мови, то 46 відсотків. Українки сказали, що взагалі його не знають, 29 відсотків відповіли, що погано його знають, 17 відсотків. задекларували середнє знання польської мови, а лише 9 % описували своє знання польської мови як добре або ідеальне.

Для порівняння, у 2021 році 46 відсотків заявили, що добре чи дуже добре володіють польською мовою. Українців, які проживають у Польщі, 37 відсотків назвали його середнім, і лише 24 відс. як погано чи дуже погано.

У 2022 році 90 відсотків українців, які проживають у Польщі, заявили, що знають російську мову, 55 відсотків задекларували знання англійської мови, 26 відсотків - польської, 6 % — німецької, а 2 %. - іспанська, французька, італійська та іврит.

36 відсотків респондентів зазначили, що вибрали Польщу як країну, до якої виїхали з охопленої війною України, оскільки це найближча культурно сусідня країна, а 27 відс., бо має друзів і знайомих в Польщі. 24 відсотки Українці пояснили, що мають родину в Польщі, а 19 відс. обрали Польщу, бо сприймають її як дружню до українських громадян країну.

Більшість респондентів (58 відс.) мають намір повернутися в Україну після закінчення війни, а 29 відс. респондентів планує залишитися в Польщі назавжди. Лише 12 відсотків. з них заявили, що планують виїхати не в Україну, а 26 відс. вказала Німеччина, 16 відсотків.

- США, 11 відсотків - Велика Британія, 10 відсотків - Швеція, 8 відсотків - Словаччина і 7 %- Канада.

Переважна більшість українців обрали Малопольське (39%) та Мазовецьке (38%) воєводства. Були розміщені наступні воєводства: Люблінське (2%), Куявсько-Поморське (2%) і Нижньосільське (2%).

За місцем перебування 69 % респондентів обрали велике місто з населенням понад 200 тис. жителів, 10 %- місто з населенням 50-200 тис. жителів, 4 %- місто до 50 тис. мешканців і лише 3 % село.

63 відсотки Українці планують розпочати роботу в Польщі. 20 відсотків з них має намір утримувати за рахунок власних коштів, 6 відс. хочуть подати заяву на отримання статусу біженця та 11 відс. вибрав інше рішення.

17 відсотків серед опитаних українців висококваліфіковані спеціалісти, 15 відс. - вчителі та працівники освітньої галузі та 7% робітників і техніків або безробітних.

45 відсотків з них боїться труднощів у пошуку роботи, а 38 відс. боїться, що незнання польської мови вплине на їхню ситуацію.