Замосць. Павільйони збудувала Асоціація допомоги дітям

«Крок за кроком» для людей з обмеженими можливостями завдяки підтримці донорів на перебування біженців співфінансують уряд Польщі та PFRON.

У контейнерному масиві на Розточчі, Бондирзі, проживає чотири сім’ї з дітьми, в тому числі діти-інваліди – всього 16 осіб.

Житлові павільйони мають дві кімнати та санвузол, пристосований для потреб інвалідів. В окремому контейнері є кухня та пральня.

Наступного тижня до Бондирза прибудуть ще два контейнери.

В одній житимуть біженці, а в останній буде загальна кімната з телевізором і комп’ютером. Після завершення будівництва у садибі розмістять близько 30 осіб.

Голова товариства в Замості Марія Кроль розповіла, що в Бондирзі, що на Розточчі, є чотири сім’ї з дітьми, в тому числі діти-інваліди – загалом 16 осіб. «Наступного тижня приїдуть ще дві-три сім’ї», – анонсувала вона.

У житловому масиві, зведеному товариством у Лікувально-відпочинковому парку на Бондирзі, журналіст побачив чотири житлові павільйони, по дві кімнати в кожному та санвузол, пристосований для потреб інвалідів. В окремому контейнері є кухня та пральня.

«У жінок спільна кухня. Обіди вони отримують від гуманітарних організацій, але самі готують і печуть хороші речі: млинці, торти, вареники», - сказала Король.

Вона зізналася, що територію садиби ще потрібно впорядкувати, поставити куб, а в павільйонах встановити кондиціонери.

Вона повідомила, що наступного тижня до Бондирза прибудуть ще два контейнери. В одній будуть жити біженці, а в останній Кінг планує створити загальну кімнату з телевізором і комп'ютером. Після завершення будівництва у садибі розмістять близько 30 осіб.

Однією з мешканок садиби є Вікторія, яка родом з міста Кропивницького в центральній Україні. Вона розповіла журналістам, що приїхала до Польщі з чотирма дітьми, серед яких трирічний Ісая, хворий на ДЦП.

«Він дуже веселий хлопчик. Вони приїхали з його мамою і братами і сестрами два місяці тому», - зізналася Король.

Вона додала, що Ісайя проходить реабілітацію в Польщі.

Вікторія зізналася, що її 12-місячний син Андрій почав ходити в Бондирі, а троє її дітей залишилися з батьком в Україні.

Також у Бондирі з кореспондентом розмовляла Ольга, яка родом з Херсонщини. Вона пояснила, що 5 лютого вона з сім'єю переїхала в нове житло, але менше ніж через три тижні їм довелося звідти тікати, оскільки росіяни зайшли в Україну з сусіднього Криму.

«Зараз там окупація», – пояснила вона.

Ольга розповіла, що 1 червня приїхала до Польщі з 12-річним сином Дімою та 17-річною дочкою Валерією, яка страждає на розщелину хребта, гідроцефалію та потребує щоденної постійної допомоги.

«Валерія інтелектуально розвинена, але пересувається на інвалідному візку. Нещодавно ми купили їй новий», — пояснила Король.

Вона розповіла, що протягом навчального року українських дітей, які живуть у Бондирі, возять автобусами до Комплексу приватних спеціальних шкіл «Крок за кроком» у Замості, яким керує асоціація. Вона хотіла б, щоб Валерія і Діма теж пішли до школи у вересні.

Потім журналіст вирушив до Білобжегува, що приблизно за 40 км від Бондиря, де у квітні поряд із Центром соціальної активізації інвалідів товариства було збудовано перший в Україні контейнерний масив для дітей-інвалідів, що складається з чотирьох двокімнатних кімнат. контейнери з санвузлами, адаптованими до потреб людей з обмеженими можливостями. Кожна кімната має площу 18 кв.

Президент асоціації сказав, що в Білобжегах проживає 16 осіб, а ще є місце для чотирьох.

Магда, яка опікується біженцями в Білобжегах, зізналася, що українці, місцеві мешканці та друзі, які тут перебували, допомагали прибирати маєток після розміщення контейнерів.

"Кавалери розставляли кубики, а дами садили квіти. Потім був пікнік", - пояснила вона.

Вона додала, що протягом навчального року українські діти відвідували школу, а зараз більшість із них перебувають у літніх таборах із польськими дітьми. Біля садиби є ліс, капличка, вогнище та садовий басейн, де із задоволенням купаються діти.

Одним із мешканців є Діма з Міколаюва, який приїхав до Білобжег зі своєю 14-річною паралізованою дочкою Олею. Він розповів кореспонденту PAP, що вони втекли з дому через те, що на їхнє місто падають бомби. Діма з Олею потрапили через кордон до Замостя, де ним опікувалося товариство.