Але тепер у директорів загальноосвітніх шкіл, де хочуть продовжити навчання біженці з України, виникли проблеми. Маршалок Любуського воєводства Ельжбета Поляк вважає, що для вирішення цієї проблеми потрібна послідовна та довгострокова міграційна політика в нашій країні.

Кінець імпровізації, потреба в конкретних, системних рішеннях: в освіті, охороні здоров’я, житлі та на ринку праці, звернення до справи українських біженців у Польщі, маршал Любуського воєводства Ельжбети Поляк.

Маршалок Любуського воєводства вказує переважно на недбалість у сфері освіти. Тут він наводить приклад екзамену восьмого класу, який складали тисячі українських дітей, які ще майже не знають польської мови та програми польської школи.
– Я знаю зі свого подвір’я, у Зеленій Гурі, що наші директори шкіл приймають дітей без іспитів, бо це не регламентовано законом, – каже Ельжбета Поляк.

Кілька тижнів у Спільній комісії уряду та місцевого самоврядування

При територіальному відділі діє бригада для біженців. З боку місцевої влади його співголовує президент Сопота Яцек Карновський, а з боку уряду – міністр Павел Шефернакер.

У червні комісія провела круглий стіл у Вроцлаві, результатом якого стала підготовка Білої книги. Місцева влада підготувала довгострокові рекомендації для польського уряду. Книга потрапила до прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

– Ми вважаємо, що треба негайно розпочати розробку міграційної політики в Польщі. Нам це дуже потрібно, і наша роль – ґмінного, повітового чи воєводського самоврядування – показати уряду, які справи потребують термінового регулювання, – каже Ельжбета Поляк, маршалок Любуського воєводства.

– Спеціальний акт, на підставі якого ми допомагаємо біженцям, не все врегульовує, – каже Ельжбета Поляк. – Тому потрібна міграційна програма, системні рішення, яких у нас немає, – додає він.

До середніх шкіл без екзамену

Маршалок Любуського воєводства вказує переважно на недбалість у сфері освіти.

– Тисячі дітей пішли до польських шкіл, але запроваджуються згубні рішення, – наголошує він. Прикладом, на її думку, є іспит у восьмому класі, під час якого інструкції були сформульовані українською мовою, але діти мали відповідати на запитання польською.

За оцінками МОН, в іспиті взяли участь 502,9 тис. учнів 8-х класів початкової школи та 6,150 учнів-громадян України.

Середній результат учнів з України з польської мови – 22 відсотки, з математики – 34 відсотки, з англійської – 44 відсотки, з російської – 89 відсотків. – повідомляє MEiN.

– Ми не знаємо, скільки учнів склали цей іспит, але я знаю зі свого двору, у Зеленій Гурі, що наші директори ліцеїв приймають дітей без іспитів, бо це не регламентовано законом.