Таким чином, навантаження на Посольство України та інші консульські установи в Польщі значно зросло, що призвело до подовження часу очікування на візит. Такою ситуацією користуються компанії-посередники, які стверджують, що гарантують місце в черзі за плату.

Диппредставництво офіційно повідомило, що посольство України не співпрацює з посередниками. Вона попередила, що для того, щоб потрапити на засідання, потрібно стати в електронну чергу. Всі послуги безкоштовні.

«Неможливість обрати дату візиту означає, що всі вільні місця наразі зайняті. У системі реєстрації послідовно з’являються доступні дні. Вільні дати можуть з'явитися і в разі анулювання бронювання одним із зареєстрованих заявників. Щоб перевірити наявність місць, слід постійно її контролювати. Доступні для бронювання дати додаються щодня. У зв’язку з дуже високим попитом на консульську діяльність, вільні місця швидко резервуються, тому повідомлення «немає вакансій» з’являється дуже часто», – йдеться у повідомленні.

Українців просять утриматися від звернень щодо роз’яснення ситуації чи внесення індивідуальних записів, які вони подають до консульських установ України в Республіці Польща телефоном або електронною поштою.

Дипломати пояснюють, що під час візиту громадянин отримає лише ту консульську послугу, на яку він записаний. Якщо особа хоче подати паспорт, але бронює дату для інших консульських послуг, її не приймуть у питаннях паспорта.

«Інформуємо, що посольство стежить за діяльністю т. зв посередницькі структури. Одна з таких «компаній» вже отримала заяву від варшавської поліції», – йдеться у повідомленні.