Ми сповнені оптимізму. Наші вимоги зустрілися з розумінням у президента, сказали представники Руху місцевого самоврядування «ТАК! За Польщу», які зустрілися з президентом Анджеєм Дудою у понеділок (13 червня) і вручили йому Білу книгу. Вона містить рекомендації щодо найневідкладніших правових змін у зв’язку з прибуттям до Польщі трьох мільйонів біженців з України.

У зібранні взяли участь понад 120 експертів, представників місцевого самоврядування, активістів громадських організацій, профспілкових діячів, представників науки, бізнесу та науки.

Карновський: Ми сповнені оптимізму

Тепер представники місцевої влади передали білий документ президенту Анджею Дуді.

Дуже інформативне зібрання. Ми обговорювали проблеми інтеграції, освіти, тобто необхідність надання місць для додаткових студентів, які зараз не входять до системи освіти, необхідність підтвердження дипломів, будівництво нових квартир і гідно зустрічати наших друзів з України, - сказав Яцек Карновський, президент Сопоту та президент Руху місцевого самоврядування «ТАК! За Польщу» після зустрічі з главою держави.

За його словами, представники місцевої влади домовилися зустрітися з президентом для подальших зустрічей і «сповнені оптимізму».

Мер Вроцлава також зазначив, що Біла книга містить пропозиції щодо конкретних правових змін, які мають бути внесені якомога швидше.

"Сьогодні нам потрібні дві речі – розумне регулювання та фінансування", – наголосив Сутрик.

Він додав, що в інтерв’ю Анджею Дуду вимагали гроші від органів місцевого самоврядування, щоб «підтримувати комунальні послуги на хорошому рівні».

Яцек Сутрик повідомив, що під патронатом президента Дуди буде створена команда, яка займатиметься підготовкою конкретних правових рішень.

Серед рекомендацій Білої книги – розробка програми загального вивчення польської мови для громадян України.

Також було наголошено на необхідності підтримки компаній, які створюють нові робочі місця. Також необхідно збільшити фінансування медичної допомоги Національним фондом охорони здоров’я та закладів, пов’язаних із визнанням дипломів біженця та права на медичну діяльність. Великим викликом, за словами представників місцевої влади, є вирішення житлових проблем. Мова йшла про переселення біженців до Польщі та інших європейських країн, використання вільних місць та квартир, які не належать гміні.

"Уряд має вийти з протипожежної логіки і почати діяти системно. Він просить, щоб ми зараз почали будувати дешеві квартири за модульною системою, якої не вистачало до війни. Для того, щоб запустити вільні будівлі, а за переписом, маємо аж 11 відсотків, тобто 1,6 мільйона. Приватним орендодавцям необхідно дозволити здавати їх в оренду, не боячись залишитися наодинці зі своїми проблемами. І дайте місцевій владі гроші на ремонт. Українці, які хочуть залишитися з нами, а їх близько 30 відсотків, повинні швидко вивчити польську. Щоб вони інтегрувалися, необхідно використовувати тих, хто вже давно в Польщі, щоб допомогти співвітчизникам з формальністю чи роботою, наприклад у Великобританії. Громадські організації, які на початку війни підтримали цю нагоду, повинні мати гранти та інструменти, щоб діяти", – розповіла Fakt Ганна Гілл-Пьонтек, яка брала участь у засіданнях Круглого столу місцевого самоврядування у Вроцлаві.