Палата відхилила поправки, запропоновані опозицією для регулювання. Тепер законопроект надійде до Сенату.

За закон проголосували 444 депутати, проти – 11, утримався ніхто.

Усі голоси проти були подані членами Конфедерації.

Уряд ухвалив законопроєкт і визнав його невідкладним. Пропозиція передбачає внесення змін до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави та до закону про комп'ютеризацію діяльності суб'єктів, які виконують державні завдання.

Під час голосування Сейм відхилив поправки опозиції. Поправка до PSL стосувалась вилучення запропонованого положення, згідно з яким міністр комп’ютеризації міг би вжити заходів для розвитку системи. Річ у тім, що в майбутньому – якщо система виявиться успішною – її можна було б запустити для громадян Польщі.

Депутат від PSL Марек Бернацький, обґрунтовуючи поправку в четверговому комітеті з питань адміністрації та внутрішніх справ, наголосив, що не проти розширити систему, але це потрібно робити не на підставі рішення міністра, а з окремими положеннями, щоб депутати могли зосередитися на них. Адам Андрушкевич, держсекретар у канцелярії прем'єр-міністра, відповів, що уряд хоче залишити за собою можливість розвитку цієї системи, а її розширення все одно потребуватиме інших законодавчих змін.

Зміни Громадянської коаліції стосувалися запуску системи. Замість положень про те, що закон набуде чинності наступного дня після його оголошення, а міністр комп’ютеризації визначить дату запуску системи у комюніке, KO запропонувала 14-денний vacatio legis – щоб система була почати через два тижні.

Депутат КО Катажина П’єкарська звернула увагу на комітет, що інакше акт буде мертвим, оскільки положення набуде чинності, а система не буде запущена.

«Або це терміновий проєкт, чи ні», – додала вона.

Андрушкевич підкреслив, що така зміна призведе до того, що система набуде чинності пізніше, ніж передбачалося урядом.

Акт, прийнятий Сеймом, передбачає створення та функціонування системи ІКТ для полегшення контактів між роботодавцями та громадянами України, які шукають роботу. Завданням системи буде створення бази даних профілів кандидатів на працевлаштування в Польщі. Використовуючи алгоритм, система дозволить кандидатам зв’язатися з пропозиціями роботи у спосіб, який найкраще відповідає їхній кваліфікації.

Система буде базуватися на реєстрі номерів PESEL. Наразі ця цифра присвоєна приблизно 1,1 мільйона громадян України, які втекли до Польщі перед війною. 95 відсотків цих людей – жінки та діти.

Тепер законопроєкт надійде до Сенату.