Президія Вищої медичної ради вказує, що у доповненому положенні ст. 22 проекту закону про допомогу громадянам України, має бути можливість подавати заявки на співфінансування навчання польською мовою для громадян України, у тому числі до Військово-лікарської палати та Вищої лікарської палати.

Вони стосуються мовної підготовки українських медиків, які хотіли б працювати в Польщі.

NIL позитивно ставиться до мовних курсів для медиків з України, але має зауваження

Президія позитивно оцінює сприйняття ініціатором проєкту необхідності проведення курсів польської мови для громадян України, які хочуть отримати ліцензію на медичну діяльність у Польщі.

Проєкт передбачає можливість співфінансування навчальних курсів, організованих районними медичними палатами, за винятком як Військово-лікарської палати, так і Вищої лікарської палати.

Посилаючись на детальні рішення, що містяться в проекті акту, Президія вказує, що у доповненому положенні ст. 22i, має бути можливість подати заявку на співфінансування навчання польській мові для громадян України, зокрема до Військово-лікарської палати та Вищої лікарської палати.

«Вища лікарська палата має великий навчальний потенціал»

Як підкреслює Президія НРЛ у своїй позиції до закону, Вища лікарська палата має великий навчальний потенціал, має відповідну навчальну базу та має досвід організації курсів підготовки лікарів та стоматологів. Тому пропуск у цьому положенні Вищої лікарської палати та Військово-лікарської палати є абсолютно незрозумілим і невиправданим, кажуть в органах місцевого самоврядування.

NIL також поставила під сумнів положення про те, що громадянин України може брати участь максимум у трьох тренінгах. Це обмеження не може бути перевірено організатором навчання на етапі подання заявки на фінансування або на етапі зарахування на навчання, вважають у Палаті. «Тому слід чітко вказати, що перевищення ліміту в три тренінги не може бути підставою для постановки під сумнів або зняття субсидії», – йдеться у позиції Вищої медичної ради.