Повітове бюро праці в Остшешуві отримало понад 1 100 000 злотих у рамках конкурсу пропозицій «Разом ми можемо більше – перший випуск програми активації для іноземців на 2022–2023 роки».

Організатором конкурсу виступило Міністерство сім’ї та соціальної політики. Було подано 800 заяв, з яких лише 115 (у тому числі 4 повітові бюро праці) були у списку пільговиків. Один із них – посередник з Остшешува.

Я підготував проєкт заяви щодо не суто професійної активізації, а ширшої соціальної активізації цих людей, – пояснює директор Ева Рицерська. – Щоб українці асимілювалися до нашої місцевої громади, щоб вони вивчали польську мову, щоб дітям надавалась відповідна освітня, юридична та психологічна допомога. Тому це багатогранний проєкт.

Проєкт охопить українців, які зараз проживають у гмінах Грабів та Кобила Гура.

– Ці дві комуни заявили про готовність брати участь у проєкті через велику кількість біженців, які оселилися на їхніх територіях, – пояснює Є.Рицерська. – У цих двох комунах масштаби потреб були найвищими.

Повітове бюро праці виступатиме в якості координатора діяльності органів місцевого самоврядування. На жаль, поточні витрати, які вони понесли на підтримку біженців із-за східного кордону, не будуть компенсовані в рамках проекту.

Усі муніципалітети нашого району понесли досить велику частину витрат, пов’язаних із першою хвилею допомоги біженцям, зокрема щодо, проживання, юридичної та психологічної допомоги. Ці витрати вже взяли на себе муніципалітети, а проєкт покриє витрати, які відбуватимуться з 1 серпня до кінця цього року, а також весь 2023 рік, – повідомляє директор районного бюро праці.

Передбачається, що учасниками проекту будуть люди, які мають намір залишитися в країні довше.

Важливо, що це пропозиція не лише для українців, які прибули до нашої країни 24 лютого, а й раніше. Зараз на обліку ПУП в Остшешуві перебуває 25 біженців, більшість з яких – жінки. Вони можуть використовувати широкий спектр допоміжних інструментів.