Проте існуюча система їх розміщення базується на тимчасових і короткострокових заходах. Звідси і пропозиції щодо розміщення їх у середніх містах – у вільних будинках та модульних житлових масивах.

Автори звіту нагадують, що аж 2/3 біженців вирушили до найбільших польських міст.

Надати їм достатньо довготривалого житла в цих містах буде непросто.

Середні міста Польщі роками знелюднюються, там порожніють школи. Згідно зі звітом Інституту міського та регіонального розвитку, ця тенденція допомогла б їм повернути назад або принаймні сповільнити прийом біженців з України.

Інститут пропонує будувати комплексні модульні житлові комплекси (ЗОМ) з урахуванням біженців, а також використовувати вільні площі.

Доповідь Інституту розвитку міста та регіонів так і називається: «Житлове питання і криза біженців. Загальні проблеми та рішення для збалансування житлового сектору в Польщі».

Це дослідження на кілька десятків сторінок, яке представляє конкретні рішення, які наша країна може застосувати для подолання кризи біженців.

Великі міста - велика житлова проблема

«Якщо значна частина біженців хоче довше залишитися в Польщі, то де вони мають жити?» – запитують автори доповіді. Нагадують, що аж 2/3 біженців, які прибули до нашої країни, вирушили до найбільших польських міст. Кілька сотень тисяч до Варшави та Вроцлава та 150 тисяч до Кракова. Це привело туди, серед інших до зростання цін на квартири та орендних ставок.

«Багато мегаполісів, щоб мати можливість розмістити біженців у вільних будинках, офісних або комунальних будівлях, повинні витрачати величезні ресурси на пристосування цих місць під житло», – йдеться у повідомленні. «Це правильний напрямок, але з потенційними труднощами».

Тому автори дослідження пропонують при створенні довгострокової політики, пов’язаної з кризою біженців, враховувати середні міста (від 20 тис. до 100 тис. жителів). Особливо ті, що «мають резерв житлових ресурсів та розвинену соціальну інфраструктуру, доступ до освіти, т.зв. прихований економічний потенціал». Крім того, існує проблема поглинаючої здатності цих міст, пов’язана з їхньою демографічною ситуацією.

– Середні міста Польщі вже кілька десятиліть регулярно знелюднюються, мають сервісну, освітню та рекреаційну інфраструктуру, але нема кому нею користуватися. Це створює додаткові витрати для місцевих органів влади на утримання таких місць. Тому ми бачимо потенціал у створенні простору для біженців у середніх містах, – пояснює доктор Войцех Ярчевський, директор Інституту розвитку міст і регіонів.

Необхідно будувати модульні житлові комплекси для біженців

Інститут пропонує будувати інтегровані модульні житлові комплекси (ЗОМ) у таких містах – окрім використання вільних приміщень – з урахуванням біженців.

– У більшості випадків люди, які рятуються від гуманітарних криз, знаходять притулок у таборах біженців. Це стосується Лівані, Греції та Уганди. Найчастіше ці центри щільно відокремлені від міст і віддалені від решти суспільства. Такі дії можуть призвести до соціальної нерівності, і ми хочемо уникнути цього, приймаючи біженців з України до Польщі, каже д-р Войцех Ярчевський.

Другою особливістю комплексних модульних житлових комплексів є їх комплексний характер.

«Такий маєток має створити гідні умови для функціонування та задовольнити основні потреби, такі як доступ до води, електроенергії чи газу», – пишуть автори звіту. «Тож це не може бути табір для біженців, збірка контейнерів із сантехнікою та житловий масив із заміною громадського простору, наприклад, дитячими майданчиками. З точки зору швидкого пошуку місця і завдяки можливості гнучкої адаптації створеної конструкції до умов, що динамічно змінюються, модульність ЗОМ також має ключове значення».

Це дозволяє не тільки радикально скоротити терміни будівництва житла для біженців, а й дає можливість їх перемістити.

– Деякі біженці з України в якийсь момент вирішать повернутися до своєї країни. У такій ситуації інтегровані модульні садиби можна використовувати для інших цілей, наприклад, для забезпечення потреб соціального житла. Вони також пристосовані до переробки, а за потреби їх можна відправити в Україну і створити там тимчасові житлові масиви для людей, які чекають на відновлення власних квартир і будинків, – коментує доктор Войцех Ярчевський.