Допомога надається на 120 днів. Цей період буде подовжено у разі надання допомоги, зокрема, інвалідам, літнім людям та вагітним жінкам, - пояснив заступник глави Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павло Шефернакер.

Шефернакер, урядовець уповноважений у справах біженців, що тікали від війни в Україні, виправив на четверговій конференції неправдиву інформацію, яка повторювалася в деяких ЗМІ про те, що наприкінці червня або на початку липня пільга на надання житла та харчування біженцям у розмірі 40 злотих за 1 особи на добу перестане надаватися полякам.

Заступник глави МВС нагадав, що така пільга призначається до 120 днів допомоги. Якщо біженець прибув до Польщі в липні, період буде рахуватися з липня.

«Кожна польська родина протягом 120 днів має можливість, згідно із законом, допомогти людині, яка тут перебуває», - підкреслив він.

"Уряд нічого не обмежує. Уряд нічого не припиняє, ніякої допомоги. Уряд і більшість у Сеймі просто не продовжують ці 120 днів", - пояснив Шефернакер.

Як він зазначив, цей період закінчується лише у випадку тих біженців, які прибули до Польщі на початку війни, наприкінці лютого.

Заступник міністра також зазначив, що є групи людей, які не мають шансів стати незалежними в Польщі та почати працювати. Він повідомив, що не пізніше понеділка набуде чинності вже підготовлена ​​постанова Ради міністрів, яка свідчитиме про те, що в окремих випадках комуни зможуть продовжити термін виплати допомоги.

За словами Шефернакера, продовження терміну виплати допомоги більш ніж на 120 днів буде можливим у разі надання допомоги особам з інвалідністю, пенсіонерам, вагітним жінкам, особам, які виховують дітей до 12 місяців і тих, хто піклується про принаймні трьох дітей.

Під час конференції заступник глави МВС зазначив, що з майже 1,2 млн громадян України, яким надано PESEL, понад 500 тис. є працездатного віку. «Протягом перших чотирьох місяців у Польщі легально розпочали роботу понад 250 тисяч людей. Сьогодні в Польщі почали працювати понад 50 відсотків біженців працездатного віку», - підкреслив Шефернакер.