23 червня Європейська Рада прийняла рішення надати Україні та Молдові статус кандидатів в ЄС.

Україна подала заявку на отримання статусу через кілька днів після російського вторгнення – ЄС почав формально розглядати заявку України на вступ 1 березня.

Визнання вашої країни кандидатом в ЄС означає початок переговорів про майбутнє членство. Ці переговори зазвичай тривають кілька або кілька років, а також можуть зайти в глухий кут, як у випадку з Туреччиною, яка отримала статус країни-кандидата в ЄС у 1999 році.

У випадку з Польщею від моменту офіційної подачі заявки на членство в ЄС до вступу до Європейського Союзу минуло 10 років.

Зараз в ЄС 27 країн.

Ми запитали учасників опитування SW Research для rp.pl, через скільки років переговорів, на їхню думку, Україну приймуть до ЄС.

16,7 відсотка респондентів вважають, що Україна після року переговорів опиниться в ЄС. 33,8 відсотка респондентів вважають, що переговори триватимуть від 2 до 5 років. 15,8 відсотка респондентів вважають, що переговори триватимуть 5-10 років.

9,2 відсотка респондентів вважають, що переговори триватимуть більше 10 років. 8,2 відсотка респонденти вважають, що Україна ніколи не вступить до ЄС. 16,3 відсотка респонденти не мають думки з цього приводу.

- 36% жінок і 31% чоловіків очікують завершення переговорів між ЄС та Україною через 2-5 років. Таку відповідь вказують більш як 4 з 10 респондентів (42%) віком до 24 років і трохи нижчий відсоток (39%) респондентів з доходами від 2001 до 3000 злотих нетто. Респонденти з міст з населенням 20 тис. і більше очікують, що переговори будуть завершені протягом 2-5 років частіше, ніж загалом. до 99 тис. жителів (39%) – коментує Пшемислав Весоловський, президент правління дослідницького агентства SW Research.