Вони безкоштовні, але мають обмежену функціональність. Для їх оформлення не потрібні стандартні документи – банки використовують спрощену процедуру.

Останніми днями три банки вже оголосили про введення рахунків для громадян України, які приїхали до Польщі після російського вторгнення – mBank, Millennium та Alior.

У mBank з’явився персональне eKonto, яке можна відкрити на підставі ID-картки або паспорта України. Банк випустить на рахунок платіжну картку, яка дозволить оплачувати в магазинах, Інтернеті та знімати гроші в банкоматах. Рахунок і картка безкоштовні - банкомати та електронні перекази також безкоштовні. Обліковий запис пропонується лише як індивідуальний обліковий запис, і його власник матиме 12 місяців для оформлення документів, тобто надання карти проживання або номера PESEL.

Обліковий запис має обмежену функціональність. Українцям не буде користі в тому числі від додаткових послуг, таких як кредити, SFI, e-Makler, IKE / IKZE, рахунок компанії, страхування. Наразі вони також не зможуть користуватися: ощадними рахунками, депозитами, Moje Celi, CyberRescue, мультивалютними сервісами, валютними рахунками, mKantor. Проте незабаром це стане можливим.

Також з’явився безкоштовний рахунок для українців у Bank Millennium.

- Тепер новий рахунок можна відкрити на підставі низки документів, які раніше не приймалися, наприклад, внутрішній паспорт України, свідоцтво про народження, водійські права, документ, що посвідчує особу, виданий польськими офісами чи консульствами України. Ми приймаємо документи, оформлені однією з чотирьох мов: польською, українською, англійською та російською, - розповідає Магдалена Яскула, керівник відділу поточних рахунків Bank Millennium.

Клієнт може користуватися послугами банку до 12 місяців за умови, що він не пред’явить прийняті банком документи, що посвідчують особу, при цьому вирішивши конвертувати їх у стандартний рахунок Konto 360. Нове рішення надає доступ до електронного банкінгу, а відразу після завантаження мобільного додатка після відкриття можна розпочати безконтактні платежі через телефон. До подання прийнятих банком документів рахунок обмежується сумою щомісячних надходжень і сумою коштів клієнта в банку до 10 000 злотих.

Базовий платіжний рахунок також запровадив Alior Bank. Нею можуть скористатися біженці, які не мають паспорта чи карти проживання, але отримали номер PESEL. - Щоб відкрити, окрім повідомлення про надання номера PESEL, потрібна лише фотографія власника та польський номер мобільного телефону. Рахунок можна відкрити в більш ніж 560 відділеннях і партнерських відділеннях Alior Bank по всій країні, - пояснює Йоанна Ольшевська, директор Департаменту продуктів для індивідуальних клієнтів Alior Bank.

Разом з рахунком-фактурою видається дебетова картка. Рахунок з карткою має обмежену функціональність, але дозволяє задовольняти основні фінансові потреби повсякденного життя, в т.ч. оплата картками в стаціонарних магазинах, безкоштовне внесення та зняття готівки у відділеннях, безкоштовне зняття коштів у банкоматах та безкоштовні перекази. Максимальна сума грошей, яку можна внести на основний платіжний рахунок, становить 5000. злотих, а місячний ліміт зняття – максимум 10 тисяч. злотих. У разі спільного рахунку цей ліміт застосовується до кожного із співвласників окремо.