Всупереч тому, що казали раніше представники уряду, виплата 40 злотих за українського гостя не закінчиться 25 червня. Тоді минуло 120 днів від початку війни в Україні. Право на підтримку втратять лише ті, хто приїхав до Польщі з початком вторгнення.

– Уряд нічого не обмежує, уряд не припиняє жодної допомоги. Кожна польська родина має можливість допомагати протягом 120 днів. – Павло Шефернакер посилався на інформацію про припинення виплати 40 злотих на день полякам, які прийняли біженців до своїх домівок. Він нагадав, що така пільга надається на термін до 120 днів гостинності. - Якщо біженець приїжджає до Польщі в липні, то цей період буде рахуватися з липня, - пояснив він.

Не відкладайте заявку

200-денний період відраховується від перетину кордону. Однак є обмеження. Вони запроваджені нещодавно прийнятою зміною до спеціального закону. Ви не можете відкладати подачу заявок на 40 злотих на прийом українського гостя. На завершення формальностей буде місяць. Заявки, подані пізніше встановленого терміну, розглядатися не будуть. Допомога виплачується заборгованістю.

Згідно з планами уряду, для інвалідів, пенсіонерів, вагітних, осіб, які доглядають за немовлятами, а також тих, хто самостійно доглядає за трьома і більше дітьми, термін виплати буде продовжено більше ніж на 120 днів. Зміни мають бути внесені регламентом. Усі інші люди, які прийшли до Польщі на початку російського вторгнення, тепер мають стати незалежними.

Під час конференції заступник міністра зазначив, що з майже 1,2 млн громадян України, яким надано PESEL, понад 500 тис. є працездатного віку.

– За перші чотири місяці в Польщі легально почали працювати понад 250 тисяч людей. Таким чином, більше 50 відсотків біженців у працездатному віці почали працювати в Польщі, - підкреслив Павло Босернакер.

Rzeczpospolita перевірила настрої поляків щодо відмови від подальшої підтримки. У опитуванні IBRiS більшість респондентів оцінили рішення уряду позитивно – загалом 63,4%. з них кажуть, що це «безперечно добре» або «досить добре». Менше ніж кожен третій вважає протилежне, і лише 11,6 відсотка, безумовно, критично.

Важка незалежність

Проте багато українських біженців можуть все ще намагатися стати незалежними.

– Деякі люди, позбавлені підтримки та притулку, змушені будуть повернутися в Україну, хоча їм нікуди. У власній країні їм буде легше знайти куточок. Також слід пам’ятати, що до нас постійно надходять нові біженці. Наш фонд допомагає переважно маріупольцям. Немає потреби туди повертатися. Чекаємо нових гостей. Нам буде корисна підтримка іноземних організацій, в т.ч. з Боснії. Зараз у нас 400 людей розміщені в трьох провінціях, - розповідає Домініка Спрінгер з HumanDoc Foundation. І додає, що останнім часом ціни на оренду квартир у Польщі зросли. Сім’ям з дітьми важко зняти квартиру, а тим з України – ще складніше. Власників приміщень просто непокоїть проблеми з оплатою та можливим виселенням. А це загострює житлові проблеми біженців.

Також представники інших неурядових організацій підтверджують, що стати незалежним непросто.

– 56 відсотків Поляки залучалися до допомоги людям, які врятувалися від війни в Україні. Це показує, наскільки ця підтримка була і потрібна. Серед потреб, повідомлених у Solidarna Paczka, були прохання про допомогу у пошуку роботи та квартири. Деякі жінки просили швейні машини чи косметичні інструменти, щоб повернутися до своєї професії та почати працювати в Польщі. Знайти роботу та стати незалежним без знання мови зовсім непросто, тому ці люди все ще потребують нашої підтримки, – каже Ева Трянська з асоціації «Весна», яка організовує кампанію Solidarna Paczka.

У багатьох фондах та асоціаціях, які підтримують людей з України, дзвонять телефони.

– У зв’язку з закінченням виплати 40 злотих у деяких українців, безперечно, будуть проблеми з пошуком квартири. Останнім часом ми отримуємо все більше запитів з цього приводу. Ми в процесі організації місць для українських біженців у Польщі. Ми запропонуємо десять днів безкоштовного проживання з можливістю тричі поновлення. Проект фінансуватиметься з приватних коштів, – каже Тетяна Врублевська, віце-президент Асоціації сталого розвитку PRO UKRAINE, яка співпрацює з Фондом Biedronki.