Перебуваючи в Польщі, українці купують одяг, їжу, побутову техніку, відкривають банківські рахунки, орендують будинки та автомобілі і таким чином стають споживачами в Польщі.

В Україні такими установами є Український антимонопольний комітет та Держспоживслужба. Ця стаття містить інформацію про основні права кожного споживача в Польщі. Це також ваші права, тому що перебуваючи в Польщі, ви користуєтеся юридичним захистом для всіх споживачів. Пам’ятайте, що українці мають такі самі права, як і будь-який споживач у Польщі та в усьому Європейському Союзі.

Де споживачі можуть отримати безкоштовну правову допомогу?

Якщо підприємець порушив ваші права, скористайтеся нормативними актами та допомогою установ підтримки споживачів.

801 440 220 та 22 290 89 16 – телефон довіри для споживачів українською мовою.

Він відкритий з понеділка по п’ятницю з 8-16. Плата за підключення відповідає тарифу мобільного оператора. Ви також можете запросити консультацію, написавши на електронну пошту uaporady@dlakonsumentow.pl.

Якщо ви купуєте товари онлайн у продавця в іншій країні ЄС, Норвегії, Ісландії чи Великобританії, Європейський центр споживачів вам допоможе. За телефоном: 22 55 60 600 з понеділка по п'ятницю, з 10:00 до 14:00 можна отримати консультацію юристів, які володіють українською мовою. Ви також можете отримати консультацію, надіславши електронний лист на адресу ECCNET-PL@ec.europa.eu.

Право на подання скарги

Якщо ви придбали продукт і протягом двох років він виявився несправним (наприклад, телефон перестав працювати, праска не вмикається або пристрій перестає працювати безпосередньо під час використання, і це не ваша вина), ви маєте право скористатися гарантією та подати претензію до продавця. Це пов’язано з польським Законом про захист прав споживачів. Право на претензію поширюється незалежно від місця придбання товару – магазину, інтернет-магазину чи ринку.

У скарзі ви повинні описати свої очікування щодо торговця. Ви можете попросити:

- ремонт;

- обмін;

- зниження ціни;

- повернення грошей (у разі непридатного товару).

Важливо: щоб мати можливість відстоювати свої права, ви завжди повинні пред’являти докази покупки. Тому не поспішайте викидати чек – він може знадобитися знову. Якщо ви оплатили карткою, ви можете видрукувати квитанцію, а якщо ви купили щось онлайн, ви можете видрукувати квитанцію про оплату, яка була надіслана на вашу електронну адресу.

Якщо ви придбали вживаний товар, термін подання скарги в цьому випадку становить 1 рік.

Звертайтеся за номером гарячої лінії, вказаним вище. Україномовні юристи допоможуть написати скаргу польською мовою.

Право на інформацію

Незалежно від того, як ви хочете придбати товар (стаціонарний чи онлайн), продавець зобов’язаний надати правдиву інформацію про товар польською мовою. Ви маєте право знати ціну покупки та характеристики товару. Продавець повинен розмістити цю інформацію на видному місці. Якщо вас повідомили лише усно, продавець порушує закон.

Роблячи покупки в продуктовому магазині, пам’ятайте, що ціна на етикетці має бути кінцевою ціною, тобто ціною, яку ви платите на касі. Незаконно вказувати нижчі ціни, наприклад, в рекламі, а потім додавати додаткові збори при оплаті товару. Якщо касир надасть вам вищу ціну, ніж показана, ви маєте право купити товар за нижчою ціною. Якщо ви бачите різницю в квитанції, вимагайте повернення надміру сплаченої суми.

Право вибору

Купуючи товар у стаціонарному магазині, його можна уважно оглянути і при необхідності приміряти, що робить такий вид покупок більш зручним для нас. Ви можете виявити, що вам доведеться повернути товар до магазину незабаром після покупки (наприклад, він може бути занадто великим). Повернення грошей залежить від доброї волі продавця. Продавець може забрати або не забрати назад товар, придбаний у звичайному магазині.

Це відповідно до чинного законодавства. Тому рекомендуємо заздалегідь запитати у продавця про можливість повернення товару. По всій Європі відомі бренди та роздрібні торговці пропонують споживачам можливість добровільного повернення, наприклад, протягом кількох днів. Запитайте про політику повернення перед покупкою. Ці умови встановлює роздрібний продавець. Наприклад, вони можуть вимагати повернення товару в оригінальній упаковці або запропонувати відшкодування лише за подарункову картку, а не за готівку тощо.

Інтернет-магазини

Купуючи товар в Інтернеті, перш за все, переконайтеся, що магазин знаходиться в Польщі або іншій країні ЄС – тоді буде легше подати скаргу в разі розбіжностей. Перевірте умови, місця та способи доставки. Дізнайтеся, як зв’язатися з продавцем і прочитати відгуки інших користувачів. Занадто приваблива ціна повинна викликати пильність. Пам’ятайте, що натиснувши кнопку «купити та оплатити» або подібну, ви укладаєте договір купівлі-продажу з продавцем, який вам доведеться виконати, тобто сплатити ціну за товар.

Покупки, здійснені через Інтернет, дають можливість безкоштовно відмовитися від договору протягом 14 днів з моменту доставки товару. Це означає, що ви можете повернути товар без пояснення причин. Для відмови від договору необхідно повідомити про це продавця.