25 тисяч людей знайшли тут роботу. Муніципальні школи, дитячі садки та ясла відвідують 17 тисяч українські діти. Місто також підтримує студентів, які залишилися в українській системі, сказав президент столиці Рафал Тшасковський та його заступники.

На конференції, на якій підсумовували тримісячну допомогу біженцям з України, на яку напала Росія, Тшасковський наголосив, що кожен п'ятий, хто втік до Польщі, поїхав до столиці.

«Близько 800 тис. людей з України їхали через Варшаву, а на піку кризи у Варшаві та навколо неї було близько 300 тис. людей», - повідомив він.

За його словами, з травня українці поступово або переїжджають в інші місця Польщі, або повертаються в Україну. "Ми намагаємося оцінити рух і кількість людей, які зараз знаходяться у Варшаві та навколо неї. Здається, близько 240 тисяч", - сказав він. За його словами, лише в столиці їх близько 170 тисяч. Він також пояснив, що у Варшаві PESEL отримало 111 тис. осіб, а по всій агломерації – 170 тис.

Тшасковський повідомив, що 36 проц. серед зареєстрованих у Варшаві біженців працездатного віку, переважно жінки, вже знайшли роботу. Моніка Федорчук з Варшави повідомила, що у столиці легально працевлаштовано понад 25 тисяч людей. Найбільшою перешкодою для біженців є незнання польської мови. Тому, як сказав Федорчук, мовні курси проводяться в умовах прийняття на роботу, з урахуванням конкретної галузі.

Мер Варшави також повідомив, що в столиці народилося 145 українських дітей. «Понад 17 тисяч студентів та учнів відвідують муніципальні школи, ясла та дитсадки», - підкреслив він.

За словами мерії, освіта – головна проблема та найбільший виклик. Віце-президент Рената Казновська зазначила, що з початку війни в столиці було побудовано дві системи. У першій, за польською програмою, навчається понад 16 тисяч студентів. Друга – це українська система на основі дистанційного навчання та співпраці з Міністерством освіти України. Казновська підкреслила, що цю систему не помічає польський MEiN.

«За нашими підрахунками, у Варшаві маємо близько 40 тисяч дітей шкільного віку, які не ввійшли в нашу освітню систему, тож, швидше за все, вони залишилися в українській системі. Ці молоді люди та діти потребують підтримки. Ми робимо це сьогодні, як місцеве населення. уряду, як столиці Варшави. Варшава лише завдяки допомозі та підтримці міжнародних організацій та наших донорів», - зазначив заступник мера столиці.

Тшасковський також підсумував допомогу, яку надали біженцям одразу після прибуття до Польщі. За його підрахунками, підтримку в пунктах прийому отримали 340 тисяч. біженців. До допомоги було залучено понад 14 тисяч волонтерів та волонтерів. «Велике спасибі їм, тому що без них ми б не змогли цього зробити», – додав він. У 33 пунктах місто дало 160 тисяч місць для ночівлі, а 1000 осіб були госпіталізовані до медичних центрів.

Заступник міського голови Альдона Махновська-Гура звернула увагу на те, що сьогодні місто змінює спосіб діяльності та зосереджується на інтеграційних програмах. Також готується база зі ста квартир, які, як зазначив віце-президент, будуть призначені для дуже нужденних людей і сімей. Таких квартир уже з десяток здали. Крім того, біженці заселили тисячу квартир, які пропонують варшави.

Також президент столиці розповів про гуманітарну допомогу.

«Загалом понад п’ять тисяч піддонів, або близько 2,5 тисячі тонн продуктів харчування, які надходили в основному зі зборів мешканців, але не тільки тому, що нам допомагали багато компаній, виїхали в Україну, в різні міста, переважно до Києва», – сказав він.

Тшасковський не надав витрати на діяльність міста, пов'язану з міською кризою, оскільки, як він пояснив, їх важко оцінити. Він пояснив, що Варшава отримала підтримку, серед іншого, від підприємців, НУО, УВКБ ООН, ЮНІСЕФ та інших. Він зазначив, що вона отримала 140 мільйонів злотих від іноземних донорів. У свою чергу державна допомога, за словами президента столиці, невелика. За його словами, витрачається 31 відсоток діяльності міста. державні кошти, а решта перераховується на виплату грошей мешканцям за допомогу біженцям та т.зв. 300 плюс.