Крім того, опитування показує, що 78 % українців в Польщі збираються вивчати польську мову, а 27 відсотків навіть після закінчення війни хочуть залишитися в Польщі.

Присутність у Польщі такої великої групи гостей з України створює абсолютно нову соціальну та економічну ситуацію, – зазначає Лукаш Мазуркевич з ARC Rynek i Opinia.

Попередні роки, коли до Польщі приїжджали економічні іммігранти з України, створюючи в нашій країні велику та добре асимільовану громаду, тут не позбавлені значення. Нинішня хвиля приїздів з України, викликана війною, таким чином потрапляє на землю, яка вже частково приручена і визнана – для українців Польща – більш звична країна, для поляків українці також відомі та близькі люди– додає він.

Опитування ARC Rynek i Opinia показує, що 71 відс. респондентів з районів, які безпосередньо постраждали від бойових дій. Більшість опитаних біженців походять із середніх та великих міст. 39 відсотків з усієї досліджуваної групи жителі найбільших міст – понад 500 тис. мешканців. 36 відсотків людей прибули з районів, які зараз значною мірою зруйновані або знаходяться в окупації.

58 відсотків біженці планують залишитися в нашій країні, якщо на батьківщині триватимуть бойові дії. Цікаво, що понад 1/5 респондентів планують залишитися в Польщі навіть після закінчення війни. Бажання залишитися в Польщі, навіть якщо закінчиться війна, більше серед наймолодших. У групі від 18 до 24 років цей відсоток становить 30%, тоді як у групі від 24 до 34 років – 26%. Відсоток біженців, які хочуть залишитися в Польщі й після закінчення війни, також вищий у групі працюючих – тут він становить 30%.

Нині 83 відсотки біженців з України не працюють, але 54 % хотіло б працювати. А польському ринку праці потрібні працівники. Майже половина біженців, які взяли участь у дослідженні, приїхали до Польщі з неповнолітніми дітьми. Тому відкриття шкіл та дитячих садків для дітей-біженців, що вже відбувається, може позитивно вплинути на рівень зайнятості батьків, переважно матерів, адже жінки становлять 91% від загальної кількості біженців.

71 % українців заявляють, що живуть у Польщі за рахунок власних коштів, і якщо вони знайдуть роботу, то цей відсоток може значно зрости. Майже стільки ж стверджують, що отримують матеріальну допомогу від сімей (21%) та від польської держави (18%). Трохи менше – по 16 відсотків заявляє, що користується допомогою своєї родини, яка проживає в Польщі, та організацій допомоги.

– Українці зосереджені на працевлаштуванні в Польщі. Основною проблемою при працевлаштуванні є незнання польської мови, але цей недолік мають намір заповнити. Подальші плани українців залежать від закінчення війни та ситуації в Україні, каже Оксана Черненко з кафедри промислового маркетингу Національного технічного університету України Київського політехнічного інституту Ігор Сікорський.

– Очевидно, що на прийняття такого рішення кожною людиною, кожною українською родиною впливає багато факторів. Сьогодні ще неможливо точно передбачити, скільки біженців залишиться в Польщі надовго. Але вже результати дослідження показують, що ця цифра в будь-якому випадку буде значною, додає він.