Одним із його елементів є підготовка недорогого комунального житла з місцевою владою, - сказала Аґнєшка Сцигай, міністр соціальної інтеграції.

Доступне міське житло

Міністр соціальної інтеграції Агнешка Сцігай розповіла про проєкт міжміністерської стратегії, який вона готує, щоб допомогти інтегрувати біженців з України.

«Стратегія передбачає підготовку з місцевою владою недорогого комунального житла», - сказала вона.

Розробка стратегії перебуває на стадії консультацій із спільнотою громадських організацій та органами місцевого самоврядування. "Ми хочемо дуже швидко розпочати міжвідомчі консультації, і це питання кількох тижнів, коли ми встигнемо скласти цю стратегію та представити її громадськості", - зазначила вона.

Міністр зазначила, що настав момент для тих, хто тікає від війни, щоб "почати ставати більш незалежними". Щоб це стало можливим, ми повинні «допомогти їм знайти роботу, а також квартиру якомога дешевше». Проблема в тому, що більшість біженців залишилися у «великих містах і живуть великими скупченнями». Як зазначає міністр, у містах більше немає варіантів житла або вони «дуже дорогі».

Вільні приміщення стануть квартирами

Сцігай підкреслила, що достатньо "трохи підлаштуватися під можливість проживання, які знаходяться в приватних руках.

«Кожна гміна знає, що в її районі є багато таких варіантів», - зазначила вона.

Роль органів місцевого самоврядування – шукати можливості та спілкуватися з власниками таких квартир, а уряд – допомагати в отриманні коштів для їх фінансування.

Такі квартири були б у ресурсах комуни «кілька років».

«На 5-6 років органи місцевого самоврядування будуть забезпечені можливістю проживання в комунальній зоні», - сказала вона. Менші міста, – додала Сцигай, – «завжди відкриті» для мігрантів з України.

При цьому вона підкреслила, що отримані таким чином квартири "будуть не тільки квартирами для біженців".

Сцигай пояснила, що угода з власниками квартир має бути договором оренди через соціальні агенції оренди.

«На цьому етапі ґміна бере на себе зобов’язання сплачувати квартплату, а потім регулює платіж залежно від доходу та можливостей того, кому буде виділено житло», – зазначила вона.

«Треба юридично захистити себе та створити умови, щоб і власник, і гміна мали відчуття безпеки та можливість управляти приміщенням», - підкреслила Сцигай.

Життя та робота в невеликих містах

Другим елементом розробленої стратегії є поглинання біженців ринком праці.

За її словами, нова стратегія "передусім дозволить уникнути соціальних конфліктів". За її словами, у Польщі перебувають понад 1,5 мільйона біженців з України, тому "треба думати, як вони можуть використовувати свої ресурси". «Як зробити так, щоб їм було добре в наших маленьких місцевих громадах – органах місцевого самоврядування», - сказала вона і додала, що в цій сфері є повна згода всіх політичних сил Польщі.

Як повідомила сьогодні Прикордонна служба, з 24 лютого до Польщі з України прибуло 4 мільйони 573 тисячі осіб. Вчора було 21 тисяч 700 осіб. Наприкінці травня заступник голови Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Блажей Побожи оцінив, що на той момент у Польщі перебувало приблизно 1,2-1,5 мільйона біженців з України.