Окрім безпечного та комфортного середовища, варто подбати й про здоров’я найменших.

Якщо ви живете у Варшаві, то напевно не раз бачили інформацію про безкоштовні щеплення для всіх українських дітей. Такі листівки розвішують у громадському транспорті, на вулицях та в Інтернеті. Ініціатива фінансується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), а проект реалізується у співпраці з містом.

Де можна зробити щеплення?

Як відомо, згідно з рішенням польського уряду громадяни України, які перетнули кордон після 24.02.2022, мають такі самі права на охорону здоров’я, як і поляки. Тому, згідно з постановами Міністерства охорони здоров’я, українські діти, які перебувають у Польщі, мають бути щеплені відповідно до чинної програми вакцинації. Щеплення абсолютно безкоштовні, їх можна зробити в міських поліклініках.

Графік щеплень

На підставі наданої медичної документації для кожної дитини складається індивідуальний календар щеплень (ІКСЗ).

Важливо!!! У разі відсутності в Україні довідки про вакцинацію дитини в Польщі дитина вважатиметься нещепленою. У цьому випадку буде рекомендовано календар щеплень PSO на 2022 р. Якщо ваша дитина госпіталізована, а у вас немає карти щеплень, у лікарні зроблять тест на антитіла до HBs, щоб перевірити імунітет дитини до гепатиту.

Важливі щеплення

Перелік щеплень дітей за віком у програмі щеплень 2022:

Вакцинація проти кору вакциною КПК (кір, паротит і краснуха) дітям другого року життя

Щеплення проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту
проти гепатиту В

Рекомендовано в першу чергу запровадити національну програму вакцинації від COVID-19.

Слід пам’ятати, що Програма профілактичних щеплень надає українським дітям доступ до вакцин, які не включені до Національного календаря щеплень України.

Де можна дізнатися більше про особливості вакцинації в Польщі?

Ви можете зателефонувати на гарячу лінію інформації для пацієнтів: 800 190 590 (дзвінки безкоштовні). Там ви отримаєте швидку, вичерпну та зрозумілу інформацію українською та польською мовами,

Гаряча лінія працює цілодобово, без вихідних, а також у неробочі дні. Крім того, ви можете надіслати запит у формі електронного листа на адресу: tip@nfz.gov.pl або замовити відеоінтерв’ю з сурдоперекладачем.