Завдяки підтримці опольського воєводи проживання та харчування для біженців продовжили до кінця літніх канікул. Це час, протягом якого ми допомагаємо їм адаптуватися в наших опольських умовах, зокрема в пошуку житла, можливостей працевлаштування та прийомі дітей до шкіл і дитячих садочків, - повідомляє Мацей Коханський, речник Опольського університету.

На сьогодні 22 муніципалітети області сплатили кошти на реалізацію вищезазначеної переваги. І ще 4 будуть виплачені пізніше цього тижня.

– Я закликаю всіх осіб, які приймають біженців, подавати заявки, – сказав під час сьогоднішньої прес-конференції опольський воєвода Славомір Клосовський.

– Ці кошти ми зараз маємо у воєводському управлінні на нашому рахунку, перераховані з Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, з державного бюджету. Чекають, коли їх заберуть, словом, чекаємо лише заявок від органів місцевого самоврядування. Ну, з такими висновками трохи гірше, - додав він.

Після подачі заявки кожен з муніципалітетів може розраховувати на те, що отримає такі кошти наступного тижня.

– До фінансування цього завдання ми підійшли дуже ліберально. Ми заздалегідь передали кошти органам місцевого самоврядування, щоб вони одразу виплатили ці суми людям, які допомагають українцям. Ми вже перерахували понад 2 мільйони злотих на виплату одноразової допомоги у розмірі 300 злотих. З нашого боку жодних перешкод для освоєння цих коштів немає, – каже директор фінансово-бюджетного департаменту GTCI.

З іншого боку, згідно зі ст. 12 цього ж фонду, тобто завдання воєводи, в т.ч на даний момент в регіоні виділено 6,2 млн злотих на забезпечення проживання та харчування біженців з України. На повіти пішло 1,8 млн злотих.

Під час сьогоднішньої конференції також обговорювалися питання щодо видачі номера PESEL.

– Управління Опольського воєводства придбало мобільне обладнання, яке дозволить швидше нумерувати біженців війни з України PESEL. Вчора в Опольському регіоні було видано понад 24 000 номерів PESEL (понад 3 200 з Ополе). У Ґлухолазах, Нисі чи Бжегу ця цифра коливається близько 1000, - каже Анна Бартошек-Дец, директор Департаменту цивільних справ.