Зміни стосуються умов роботи та вивчення польської мови, а також змін у виплаті допомоги на проживання та харчування для українців та нові роз'яснення щодо втрати та відновлення номера PESEL тощо.

Статус PESEL та UKR

Зміни згідно реєстру PESEL RU. Якщо особа зі статусом UKR перебуває за межами Польщі понад 30 днів, але вона перебуває в межах Шенгенської зони, цей статус може бути відновлений після повернення до Польщі. Статус UKR також може бути відновлений, якщо особа повертається до Польщі після виїзду в Україну на термін понад 30 днів. Причина повернення має бути обґрунтованою – це активна війна за місцем проживання.

Країни Шенгенської угоди: Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Швеція, Італія, Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, а також Норвегія, Ісландія та Швейцарія. Останні три країни Шенгенської зони не є членами ЄС!

Перетин кордону

Згідно зі змінами, відтепер коменданта прикордонної служби визначено головним органом, уповноваженим діяти як контактний пункт для обміну інформацією щодо осіб, які користуються тимчасовим захистом, з відповідними прикордонниками. влади інших держав-членів ЄС. Польські прикордонники також будуть стежити за каталогом суб’єктів, які мають доступ до реєстру громадян України, яким надано номер PESEL.

Внесені зміни, згідно з якими в’їзд на територію Польщі з території України більше не є необхідною умовою. З 1 липня 2022 року в'їзд до Польщі може відбуватися також через внутрішні кордони ЄС.

40 злотих за проживання та харчування

Закон вносить певні зміни щодо виплати 40 злотих за проживання та харчування особам, які дають притулок українцям у своїх домівках. Після нових змін заява на отримання грошової допомоги дійсна лише один місяць і має бути подана негайно, наступного дня після кінцевого терміну, до якого була подана початкова заява. Зазначається, що несвоєчасно подані заявки розглядатися не будуть.

Додаткові місця в дитячих садках

Відповідно до поправок до закону, умови на ринку праці для українців мають стати більш гнучкими, а також мають бути створені нові центри для дітей з України та додаткові місця в дитсадках.

Також будуть внесені зміни технічні та будівельні умови будинків, які тепер доступні для колективного проживання українців. Буде спрощено порядок реконструкції та зміни цільового призначення будівель або частин будівель, що є комунальною власністю.