Староста на вимогу безробітного або шукача роботи може фінансувати з Фонду праці плату за процедуру визнання або процедуру підтвердження закінчення навчання на певному рівні, про що йдеться у ст. 327 абзац. 3 Закону від 20 липня 2018 року – Закон про вищу освіту і науку. Інші витрати на нострифікацію не покриваються фінансуванням.

Хто може скористатися підтримкою?

Підтримкою можуть скористатися зареєстровані в повітовому бюро праці:

безробітна особа,

шукач роботи.

Що мені робити, щоб отримати підтримку?

Для отримання допомоги необхідно подати заяву про фінансування збору до повітового бюро праці, компетентного за місцем проживання. Заявку можна подати в електронній версії (посилання нижче) за допомогою кваліфікованого електронного підпису або підпису, підтвердженого довіреним профілем ePUAP, або в паперовій версії. Заява має містити:

ім’я та прізвище та номер PESEL заявника, а у випадку іноземця – номер документа, що підтверджує особу та адресу проживання цієї особи;

назва та адреса університету, який проводить провадження;
розмір збору;

країна видачі відповідного диплома;

обґрунтування потреби в цій формі допомоги.

Після подання заяви та її затвердження староста укладає з безробітним або шукачем роботи договір про фінансування гонорару, в якому, зокрема, вказується:

назва, адреса та номер рахунку університету, що проводить процедуру;
розмір збору;

спосіб здійснення платежу повітовим бюро праці на банківський рахунок університету, який проводить процедуру;

обов'язок безробітного або шукача роботи повідомити повітове управління праці про результат процедури та надати повітовому бюро праці довідку, зазначену у ст. 327 абзац. 5 - Закон від 20 липня 2018 р. - Закон про вищу освіту і науку (тобто Законодавчий журнал від 2022 р., ст. 574).

Увага!

Особа, яка отримала допомогу, зобов'язана відшкодувати внесок у разі:

припинення провадження у справі з її вини;

неповідомлення повітового відділу праці про результат процедури;

неподання довідки до повітової служби праці, о
зазначені у ст. 327 абзац. 5 - Закон від 20 липня 2018 р. - Закон про вищу освіту і науку (тобто Законодавчий журнал від 2022 р., ст. 574).