Зі мною проживає сім’я з України з 4 осіб – мама з 4-річним сином та дочками 17 та 18 років. Приїхали після 24 лютого / 6 березня /, мама працює, 4-річний син ходить в садок, одна з доньок вчиться на перукаря в профшколі, а інша донька шукає роботу і закінчує курси водіння. від наслідків війни я купив їм 8-денну подорож до Іспанії з 24 серпня по 1 вересня. Мама та доросла донька мають українські біометричні паспорти /ID-картки/, двоє дітей мають паспорти.Чи зможуть вони поїхати на відпочинок до Іспанії після змін до спецзакону? — запитав читач.

У наведених фактах, якщо громадяни України не мають – окрім паспорта та ідентифікаційної картки – будь-якого документа, що дає їм право на перетин кордону (наприклад, візи), і водночас 90-денного ліміту (розраховується на 180 днів) перевищено для переміщення по Шенгенській зоні, дуже ймовірно, що їх повернення до Польщі у разі прикордонного контролю буде неможливим.

Польський спеціальний закон дозволяє лише легально перебувати в Польщі без необхідності отримувати додаткові дозволи, але він не дозволяє пересуватися Шенгенською зоною після використання 90 днів безвізового перебування.

Вищенаведена позиція узгоджується з практикою польської прикордонної служби.