Загалом на таку підтримку міністерство виділило понад 100 мільйонів злотих.

У понеділок у Лодзі головою міністерства сім’ї та соціальної політики Марленою Малонг та маршалком воєводства підписали контракт на реалізацію двох проектів професійної підтримки біженців від війни з України та іноземців, які прибули до Польщі.

Гроші, отримані місцевою владою, надходять від міністерської програми «Разом ми можемо більше», метою якої є професійна активізація, інтеграція та соціальна активність іноземців, які легально перебувають у Польщі та стикаються з труднощами, в т.ч. пошук роботи, мовний та інтеграційний бар'єр у суспільстві.

Загалом на таку підтримку міністерство виділило понад 100 мільйонів злотих.

«Ці заходи сприятимуть стабілізації ринку праці», - підкреслила міністр сім'ї та соціальної політики Марлена Малонг.

«Ми раді кожній дії, програмі, в якій ми можемо розширити цю допомогу. Такою програмою є програма + Разом ми можемо зробити більше +. Це наступний крок у турботі про людей, які залишилися з нами. Це навчання Польська мова і питання професійної підготовки. Оголосило міністерство, ми відповіли дуже швидко», - зізнався Шрайбер.

Міністр Малонг повідомила, що для реалізації двох проектів, відібраних на конкурсі, місцева влада воєводства Лодзінський район отримає майже 2,3 млн. злотих. Вони стосуються організації курсів польської мови (співфінансування приблизно 1,3 млн. злотих) та професійної активації іноземців (приблизно 1 млн. злотих).

«Ці заходи сприятимуть стабілізації ринку праці, який потребує підтримки, тому що для роботи потрібні руки. Дякуємо, що у співпраці між урядом та місцевою владою ми можемо створити дуже цікаві проекти, які передусім служать розвитку Польщі. У рамках конкурсу + Разом ми можемо більше + загалом профінансовано 115 проектів», – підкреслив міністр сім’ї та соціальної політики.

Вона також переконалася, що ринок праці в Польщі має дуже хороші параметри, зокрема низький рівень безробіття, і тому, як підкреслила Малонг, є місце для працевлаштування громадян України, які втекли до Польщі перед війною.

«Ми здаємо іспит на людяність, на допомогу іншим людям. З самого початку – з 24 лютого – Польща підтримує громадян України. Спочатку це був притулок і безпека, але ми все ще дивилися на довгострокову перспективу. , легалізувавши перебування громадян України в Польщі, але й давши доступ до роботи», – пояснила вона.

Вигоду отримають 1200 іноземців

Приблизно 1200 іноземців зможуть скористатися перевагами 60-годинного курсу польської мови в Лодзі. З іншого боку, на професійні курси заплановано близько 380 місць. Учасники тренінгу навчаться виконувати такі професії, як косметолог, медичний опікун, електрик чи кухар.

Присутній на прес-конференції воєвода Лодзі Тобіаш Бохенський нагадав, що місцева влада з перших годин початку війни в Україні проводила численні та значущі заходи для допомоги біженцям з цієї країни.

«Ця допомога тривала на самому початку і триває зараз. Підписання договору з місцевою владою гарантує дійсно добре витрачені кошти та реалізацію дуже важливих проектів, які активізують біженців. Ми знаємо, що попит на цю пільгу з боку біженців є дуже високо», - сказав він.