Проте немає інструментів, щоб це забезпечити. Про м’які дії, як-от надсилання індивідуальних повідомлень про необхідність щеплень, не може бути й мови, адже амбулаторії первинної ланки не мають у своїх реєстрах даних про дітей з України.

Після трьох місяців перебування українців у Польщі відповідно до ст. 17, 1а Закону про запобігання і боротьбу з інфекціями та інфекційними хворобами людей вони підлягають вакцинації. Оскільки перші біженці з війни прибули до Польщі 24 лютого, наразі деякі громадяни України підпадають під цей обов’язок, а деякі ще ні. Скільки там цих людей? Невідомо.

Неповні дані

Міністерство охорони здоров’я на запитання, яким чином контролює виконання зобов’язань щодо вакцинації громадянами України, повідомило, що новонароджені з України (UA), народжені в Польщі, вакцинуються згідно з чинними процедурами для польських дітей.

За даними міністерства, кількість щеплень, зроблених серед немовлят України, народжених жінками української національності в Польщі (2127 новонароджених, яким видано 2125 карток імунізації) за період з 24 лютого по 15 травня 2022 року становить:

проти гепатиту В - 2 016, що становить 94,8 відс.
проти туберкульозу – 1985, що становить 93,3 відс.

А як щодо інших дітей? Інформації про це у відповіді міністерства немає. Однак, нагадаємо, що МОЗ визнало першочерговими щепленнями для дітей:

вакцинація проти кору вакциною MMR (проти кору, паротиту та краснухи) у дітей молодшої групи другого року життя,
щеплення від дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту відповідно до віку,

проти гепатиту В за віком,

вакцинація проти COVID-19 відповідно до Національної програми імунізації проти COVID-19.

післяконтактні щеплення, які необхідні для забезпечення здоров’я та життя хворого (правець, сказ), слід проводити негайно за рішенням лікаря.