Щодня людство стикається з новими викликами, які впливають на життя, самопочуття та професійну діяльність. У 2019 році таким викликом стала епідемія COVID-19, сьогодні це війна в Україні. Через нові реалії великі компанії почали пропонувати своїм співробітникам можливість дистанційної роботи. Фріланс стає все більш популярним, оскільки він дозволяє вирішувати, як і для кого ви хочете працювати.

Запрошуємо ознайомитися з можливостями дистанційної роботи в Польщі. Дізнайтеся, які переваги та недоліки даного виду роботи, де її шукати, які податки потрібно платити та як працювати фрілансером.

Як шукати віддалену роботу в Польщі?

Донедавна пошук роботи в Інтернеті був дуже складним завданням – багато роботодавців хотіли бачити своїх співробітників в офісі 5 разів на тиждень, а у фрілансерів не було таких можливостей, як зараз. Пандемія COVID-19 змусила роботодавців передумати, тому багато хто намагається залучити працівників, пропонуючи їм віддалену роботу (неповний чи повний робочий день). Віддалена робота також є хорошим варіантом для всіх мам з маленькими дітьми.

Щоб знайти роботу, перейдіть на найпопулярніші сайти вакансій і поставте галочку «віддалена робота». Ця функція доступна на сайті pracuj.pl, де ви також можете вибрати між польською та українською версіями.

Ось кілька популярних посилань, за якими можна шукати роботу як в офісі, так і віддалено:

Flagma.pl
LinkedIn
Praca.pl
Goldenline
Скляні двері
Olx.pl

Фріланс в Польщі: де і як шукати роботу?

Фріланс – це спосіб заробітку, на який також варто подумати людям з України. Особливо популярний у IT-фахівців, графічних дизайнерів і копірайтерів. Однак сучасні технології настільки розвинені, що робота в Інтернеті можлива практично в будь-якій сфері. Рекомендуємо звернути увагу на всесвітньо відомі іноземні сайти фрілансерів. Комісії на цих сайтах виражені в доларах.

Міжнародні онлайн робочі платформи:

Якщо ви знаєте польську мову, ви можете шукати роботу для фрілансерів на популярних польських сайтах:

Якщо ви тільки починаєте свою пригоду з фрілансом, ви можете зіткнутися з деякими труднощами. Для новачка найважче знайти першого клієнта. Особливо важливо на самому початку ретельно заповнити профіль. Слід додати фото на портал, розповісти про себе, вказати професійний досвід. Цей крок не слід пропускати.

Як заповнити профіль на фрілансових порталах?

Навички: опишіть, чим ви займаєтеся і яких результатів ви вже досягли. Ми рекомендуємо використовувати професійну мову під час заповнення профілю: уникайте скорочень, технічної термінології та сленгу, перевіряйте орфографію та граматику.

Визначте свою професійну мету. Вказуючи на власний досвід, не обмежуйтеся роботою, яку ви виконували в компаніях чи установах. Також згадайте стажування, волонтерство та проекти, в яких ви брали участь. Додайте портфоліо з прикладами своїх робіт.

Податки для фрілансерів у Польщі

Якщо ви працюєте фрілансером, вам доведеться самостійно розраховувати податки. Відповідно до польського законодавства існує сума, яка звільняється від оподаткування. У 2022 році завдяки новому податковому закону його було збільшено до 30 000 злотих на рік. Проте, як платник податків, вам доведеться самостійно сплачувати внесок на медичне страхування (за потреби уточнюйте цю інформацію в податковій інспекції за місцем проживання).

Люди, які зареєструвалися або мають намір зареєструвати бізнес у Польщі, можуть вибрати одну з чотирьох форм оподаткування: податок за шкалою (17% і 32% залежно від доходу), єдину ставку (19%), одноразову виплату та податкову картку. Більше інформації про ці форми оподаткування можна знайти на сайті уряду. Також не завадить проконсультуватися з бухгалтером.

Фріланс через брокера

Крім того, якщо ви не зареєстровані як самозайняті особи, ви можете працювати через посередника. Брокер виставить клієнту рахунок-фактуру на його ім'я, а в кінці року розрахує податки (таку послугу пропонує, наприклад, відома платформа Useme). Якщо ви працюєте з іноземними клієнтами і у них немає зареєстрованої компанії в Польщі, ви можете розрахувати податок наприкінці року за ставкою 17% і 32%, залежно від суми доходу, ввівши його в податкової декларації у рядку «доходи з-за кордону».

Успіхів у пошуку роботи. Будьте сміливими у своїх починаннях і сміливо вперед!