Якщо допомога надається, зокрема, інваліду, літній людині або вагітній жінці гроші можуть бути виплачені протягом більш ніж 120 днів з моменту її прибуття до Польщі.

Допомога в розмірі 40 злотих на особу на добу отримується на період допомоги не більше 120 днів з дня перебування біженця в Польщі. У поправці до розпорядження, що набирає чинності з суботи, зазначено, у яких випадках комуна може продовжити цей термін.

Як оголосив у четвер уповноважений уряду у справах біженців Павло Босернакер, розширення підтримки можливо, якщо ви допомагаєте людям, яким важко знайти роботу. Це стосується людей з обмеженими можливостями, жінок старше 60 або чоловіків старше 65 років, вагітних жінок, осіб, які виховують дитину до 12 місяців, одиноких людей, які доглядають не менше трьох дітей, а також неповнолітніх, які приїхали до Польщі без опікуна.

У разі інваліда або особи похилого віку така допомога виплачується як за цю особу, так і за особу, яка доглядає за нею та за її дітьми. Якщо допомога надається вагітній жінці або особі з немовлям, допомога виплачується також їхнім дітям. У разі опікуна трьох і більше дітей - допомога виплачується всім. Якщо аліменти надаються неповнолітньому, гроші виплачуються також тимчасовому опікуну та його дітям.

Допомога в розмірі 40 злотих призначається на підставі заяв на період фактичного забезпечення за власний рахунок проживанням та харчуванням українських біженців. Він виплачується заборгованістю. Заявки подаються до муніципалітету, який має один місяць на їх розгляд. Комуна може зробити виплату грошей залежною від перевірки умов проживання та харчування.

Спочатку фінансову підтримку можна було отримати максимум на 60 днів допомоги, потім уряд змінив цей термін на 120 днів з моменту прибуття біженця до Польщі. У попередній редакції положення строк виплати допомоги міг бути продовжений «в особливо виправданих випадках» і для цього потрібна була згода воєводи.