Угоду з цього приводу підписали у понеділок президент Любліна Кшиштоф Жук та координатор ЮНІСЕФ з кризових ситуацій для біженців у Польщі Рашед Мустафа Сарвар.

Президент Любліна повідомив, що ЮНІСЕФ надасть місту 25 мільйонів злотих на культурно-освітню діяльність для наймолодших громадян України, які перед війною знайшли притулок у Любліні.

Ініціатива ЮНІСЕФ, зазначив Жук, дає шанс для кращої акліматизації та мінімізації травм, спричинених війною.

Забезпечення приміщень, шкіл та будинків культури інструментами, необхідними для навчання, організація психологічної підтримки рідною мовою та святковий відпочинок – це ті заходи, які місто реалізовуватиме за допомогою ЮНІСЕФ, – зазначив Жук.

Він висловив віру в те, що здійснена співпраця та отримана фінансова допомога нададуть рівні можливості у розвитку українських дітей. Координатор ЮНІСЕФ зазначив, що метою співпраці є підтримка люблінської влади у діяльності, яка дозволить біженцям відчути відчуття безпеки, необхідне для функціонування в новому середовищі.

У мерії повідомили, що детальний обсяг допомоги та точний розмір матеріально-фінансової підтримки буде вказано в додатковому документі. У рамках співпраці міста та ЮНІСЕФ будуть створені Місця місцевої активності, де проводитимуться майстер-класи, зустрічі та психоосвітні заняття з питань батьківства та комунікаційних навичок, а також культурної адаптації для матерів та опікунів українських дітей.

Муніципальний центр допомоги сім’ї працевлаштує людей, які допомагатимуть громадянам України, зокрема дітям із сімей біженців. Крім того, діти, підлітки та їхні сім’ї отримають підтримку від психологів, а для українських дітей заплановано літні табори.

Ще одним елементом співпраці, на який вказує місто, є підтримка освіти, напр. шляхом закупівлі підручників та навчальних посібників для учнів з України, доповнення спортивного інвентарю, комп’ютерної техніки та залучення в школи міжкультурних помічників для підтримки українських та польських учнів та їхніх батьків.

У понеділок прикордонники повідомили, що з 24 лютого офіцери перевірили 4,190 млн осіб на прикордонних переходах з України в Польщу.