Приплив біженців з України до Європейського Союзу може поступово зменшити дефіцит робочої сили в зоні євро, оскільки багато з тих, хто втікає від війни, ймовірно, залишаться в ЄС назавжди, повідомляє Європейський центральний банк (ЄЦБ) у понеділок.

Очікується, що багато біженців, які спочатку оселяться в сусідніх з Україною країнах, переїдуть до інших країн.

На їхнє кінцеве місце проживання впливатиме загальна спроможність цих країн приймати та розгортати біженців, а також чи є там українські кластери, які сприяли б процесу інтеграції.

За оцінками ЄЦБ, приплив біженців з України призведе до поступового збільшення чисельності робочої сили в зоні євро. З усіма зробленими на цей час припущеннями, розрахунки вказують на середньострокове зростання робочої сили в єврозоні на 0,2%. до 0,8%, що відповідає 0,3-1,3 млн чол.

Через виключно низький рівень безробіття єврозона бореться з величезною нестачею робочої сили, а наплив біженців може «трохи пом’якшити» проблеми на ринку праці, йдеться у комюніке Європейського центрального банку. Водночас наголошувалося, що працевлаштування біженців може зіткнутися з адміністративними бар’єрами.