Серію фестивалів фінансуватиме американська організація допомоги.

Якщо діти підстрибують, разом співають, разом послухають цікаве видовище, разом посміхаються. Коли сміються діти, сміється мама. А коли ви смієтеся, рівень ендорфіну підвищується. А ендорфіни — найкращі ліки від травм, стресу та війни, стверджує Рафал Козінський, директор Культурного центру, який координує серію районних фестивалів.

Перший із дводенних заходів заплановано на наступні вихідні у Народному парку. Директор ЦК сподівається, що за цей час через парк проїде навіть 50 тисяч людей. глядачів. Фестивалі «Інтеграція» мають проходити (не одночасно) у всі вихідні липня та серпня у 15 районах.

Вже відомо, що 2 липня захід має відбутися у Калиновщині, а 3 липня – у Рурі. Подальший розклад поки не повідомляється, але вже відомо, що маршрут також включатиме Чехів, Чуби, Дзесянту, Фелін, Константинів, Понікводу, Славін, Татари, Венглін, Веняву, Вротків та район За Цукровню.

Кожне зі свят має тривати з 13-19 годину. У програмі кожного з них буде чотири вистави (всього буде поставлено сім вистав почергово), ігри та вистави, виступи фокусників, концерти, т. зв. стрибки надувні, театральні майстер-класи та анімації для всієї родини. Наприкінці кожного фестивалю буде вогняне шоу.

Організатори стверджують, що святкові заходи допоможуть інтегрувати дітей з Польщі та України, наприклад, під час занять з фокусниками.

– Там не потрібна мова, потрібна якась вправність, махати дубинками та м’ячами. Мова не є бар’єром, і є ефекти відразу, є радість і інтеграція відразу, вони можуть залишатися дружніми відразу, – каже Козінський.

Ми не маємо наміру робити поляків із людей, які до нас прийшли. Вони є і залишаться українцями, і ми хочемо їх тут бачити, - каже Маріуш Банах, заступник міського голови. Він також стверджує, що правильним рішенням, хоча й протилежним Міністерству освіти, було відправити українських дітей у Люблін на звичайні заняття в школах, а не в спеціальні підготовчі блоки. – Інтеграція відбулася негайно. Ці діти сьогодні розмовляють польською.

Вхід на заходи буде вільним. Урочистості профінансує фонд Польського центру міжнародної допомоги з коштів американської організації допомоги Care.