Хто саме? Які для цього потрібні документи?

Відомо, що Кабмін обмежив виїзд українських чоловіків віком від 18-60 років "з метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану".

Проте знову ж таки існує категорія чоловіків, які можуть перетинати кордон.

В першу чергу - це чоловіки-батьки дітей-інвалідів.

Загалом супроводжувати може матір та / або батько за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років. Також чоловікові потрібно мати документи, що підтверджують родинні зв’язки з дитиною.

Перетин кордону такого типу може здійснюватися 1 раз.

Мова йде про дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.

Батько повинен мати при собі такі документи:

1) свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю дітей (трьох і більше)

3) посвідчення батька багатодітної сім'ї.

Батько, який самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років:

1) свідоцтво про народження дитини (дітей);

2) свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав або рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою або рішення суду про оголошення матері померлою.

Батько, який має неповнолітню дитину, а його дружина проходить військову службу

Чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і дружину, яка проходить військову службу за одним із видів військової служби, теж мають право легально перетнути кордон.

Документи, які потрібні у такому випадку:

1) свідоцтво про народження дитини (дітей);

2) свідоцтво про шлюб;

3) довідка з військової частини про проходження другим з подружжя військової служби.