З середи Карітас Катовіцької архиєпархії охоплює надання допомоги у головному пункті прийому українців на площі Сейму Шльонського, 2 та в інформаційно-консультативному пункті на головному залізничному вокзалі Катовіце.

Речник Катовіцької архиєпархії ксьондз Томаш Войтал повідомив, що завдання, яке доручило Управління Сілезького воєводства, буде реалізовано завдяки співробітникам та волонтерам Карітасу у співпраці з Фондом Карітас Катовіце, Громадою Доброго Пастиря та Мальтійським Орденом.

«Наша мета – надати необхідну гуманітарну допомогу людям, які приїжджають з України, допомогти в адаптації до нових умов роботи, а також підтримати набуття соціальних компетенцій у сфері самостійного функціонування», – зазначив директор Карітасу в Катовіце, ксьондз Лукаш Ставарц.

Він пояснив, що йдеться про забезпечення проживанням, харчуванням, елементарним медичним обслуговуванням, надання базової інформації, організацію ігрового майданчика для дітей, а за потреби також харчування для тварин.

«На залізничному вокзалі наші однодумці нададуть біженцям з України всю необхідну інформацію. Ми й надалі дбатимемо про забезпечення їх основними продуктами харчування та засобами гігієни, а також допоможемо їм дістатися до пункту прийому та організувати психологічну підтримку у разі потреби. В обох точках є люди, які говорять українською», – додав ксьондз Ставарц.

10 тис. біженців вже отримали підтримку

Ксьондз Войтал нагадав, що від самого початку війни Карітас Катовіцької архієпархії організовував допомогу біженцям, які знайшли притулок у Польщі. Перший пункт прийому українців у воєводстві Сілезький, він був організований у штаб-квартирі Карітасу на вул. Віта Ствоша та в будівлі Сілезької вищої духовної семінарії в Катовіце.

«Завдяки заходам, проведеним у співпраці з воєводським управлінням, понад 10 тисяч біженців отримали спеціальну підтримку. Після 13 квітня цього року ці місця почали відігравати допоміжну роль стосовно головного приймального пункту на Plac Sejmu Śląskiego», - пояснив речник архиєпархії.

На початку квітня Карітас запустив координаційний пункт Центру допомоги мігрантам та біженцям на Богословському факультеті Сілезького університету. За необхідною допомогою вже звернулися понад тисячу мігрантів, переважно з України.

«Ми пропонуємо курси польської мови, організовуємо зустрічі з кар’єрним консультантом та тренером з працевлаштування, надаємо психологічну підтримку, допомагаємо в придбанні ліків та медичних матеріалів. Центр пропонує допомогу в перекладі необхідних документів», – розповідає ксьондз Ставарц.

Представники архієпархії наголошують, що «Карітас» і надалі буде у тісній співпраці з кризовим штабом Сілезького воєводського управління з метою переселення біженців на постійне проживання та надсилання звітів та інформації. Карітас Катовіцької архієпархії планує керувати провінційними структурами допомоги біженцям до 31 серпня.