До Польщі прибуло понад 3 мільйони біженців. Деякі люди в нашій країні можуть залишитися назавжди. Про це свідчить кількість квартир, придбаних жителями України. Що вони з ними робитимуть, коли закінчиться війна? Навіть якщо ці люди вирішать повернутися в Україну, вони залишать свої квартири дітям, які приїжджають вчитися до Польщі, – міркує експерт в інтерв’ю Факту.

Факт: Як початок війни та масовий наплив біженців змінили наш ринок житла? Українці насправді купують квартири в Польщі?

Томаш Півовар, кредитний експерт Lendi: Наплив біженців викликав великий інтерес на ринку житла. Дані, які містяться у звіті МВС про виконання акту про придбання нерухомості іноземцями, свідчать, що торік лідерами за національністю, які вирішили придбати польські квартири та землю, були громадяни України. Аж 71 відсоток Серед дозволів, виданих фізичним особам, вони стосувалися наших східних сусідів з цієї країни. Якщо подивитися на масштаби та наплив біженців, цього року домінування може бути ще більшим.

Люди, які тікають із власної країни, хочуть інвестувати свій капітал. Найкращим рішенням для них є нерухомість. Ціни у великих містах, таких як Варшава, Люблін чи Жешув, значною мірою формуються напливом біженців. Найпопулярнішими є 2-кімнатні квартири з міні-кухнею та санвузлом.

Як зміниться ситуація після війни і що буде з квартирами людей, якщо вони повернуться в Україну?

Відповідь досить проста. Ці приміщення будуть або орендовані, або в них проживатимуть діти, які приїдуть навчатися до Польщі.

Мало хто може дозволити собі квартиру. Як змінилася ситуація на ринку оренди?

Всього за тиждень після початку війни в Україні пропозиція квартир в оренду на польському ринку зменшилася приблизно на 20-30%. Ринок оренди тріщить по швах. На даний момент пропозицій щодо оренди практично немає. Якщо є, то через деякий час відразу зникає.

Деякі власники все ще надають свої приміщення біженцям безкоштовно, але їх стає все менше і менше, тому орендодавці можуть дозволити собі запропонувати вищі ціни. Імовірність того, що вони все одно знайдуть людей, зростає.

Що б ви порадили людям, які винаймають квартири і зараз думають про зміну? Краще почекати, поки ситуація заспокоїться?

Якщо попит зростає, то зростає пропозиція. Це також призводить до зростання цін. Що стосується оренди житла, на ринку спостерігається дефіцит.

Коли мова йде про зміну квартири, я вважаю, що ціни на ринку повинні знизитися в найближчі 2-3 роки. На це вплине, серед іншого, зниження кредитування і те, що забудовники закінчать свої інвестиції.