У середу, 8 червня, Сейм ухвалив зміни до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Зміна до Закону про спеціальну допомогу запроваджує системні рішення, що стосуються, зокрема, збільшення можливості використання українцями курсів польської мови та створення дитячих садочків для дітей з України.

Поправка вводить системні рішення, що стосуються, серед іншого, зробити ринок праці більш гнучким, збільшити можливість використання українцями курсів польської мови, а також створити дитячі садочки для дітей з України.

Він також містить рішення, спрямовані на усунення випадків отримання пільг громадянином України, який втратив право на них.

Зміни також вносять нові положення щодо реєстру PESEL, в якому українські біженці, на які поширюється дія спецзакону, мають статус UKR.

За поправку проголосували 439 депутатів, проти – 11, ніхто не утримався від голосування.

Проти поправки проголосували 11 членів Конфедерації.

У середу Сейм також проголосував понад десяток поправок, запропонованих клубами ПіС і Лівих, а також польськими клубами 2050 і Конфедерацією. Депутати ухвалили дві поправки ПіС і відхилили поправки опозиції.

Зміни PiS вносять нові положення щодо реєстру PESEL, в якому українські біженці, на які поширюється дія спецзакону, мають статус UKR. Йдеться про автоматичну зміну цього статусу після того, як головнокомандувач Прикордонної служби надасть інформацію, наприклад, про виїзд біженця з Польщі.

Зміна статусу, у разі виїзду в межах Шенгенської зони, буде можлива після подання громадянином відповідної декларації. Відновити цей статус можна буде, якщо громадянин України підтвердить, що його перебування за кордоном тривало менше ніж місяць.