З 1 липня уряд більше не буде платити 40 злотих за біженця (його харчування та проживання), повідомив в ефірі TVP Info заступник голови МВС та представник уряду у справах біженців Павло Босернакер.

– Ми переконані, що багато людей у ​​Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися, – сказав він і додав, що також будуть винятки. Для деяких осіб буде розширено пільги: «інвалідів, вагітних та багатодітних».

Робота для українця

Уряд у спеціальному законі про допомогу біженцям з України спочатку гарантував пільгу на перші 60 днів. Місяць тому він продовжив термін ще на 60 днів. Але все закінчилося. – Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих для кожного до 500+ злотих на кожну дитину та інших, які є результатом соціальних виплат. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її та керуються. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту – це, на нашу думку, достатній час, – розповідає високопоставлений політик ПіС, щоправда, за умови анонімності.

Звісно, ​​за рішенням уряду стоять гроші. Нинішні витрати на персонал біженців Сльонське воєводство оцінило у 190 млн. злотих (туди на PESEL подали заявки 115 тис. українців), з яких оплата 40 злотих на людино-день становила аж 160 млн. злотих. Нижньосілезькі органи місцевого самоврядування оцінюють витрати в 64,5 млн. злотих, а Підкарпатське воєводство – у 35,5 млн. злотих. У свою чергу, мазовецький воєвода вже перерахував органам місцевого самоврядування 256 мільйонів злотих. Наразі виплачено пільгу на загальну суму понад 87 млн ​​злотих - це повернення 30 497 заяв для 113 521 громадянина України (у черзі стоять 13,3 тис. заяв). «Станом на 17 травня 2022 року по всій країні було подано понад 190 тисяч заявок. Вони становлять понад 821 мільйон 910 тисяч злотих», – інформують у МВС.

– Ми тільки розпочинаємо широкий спектр заходів, спрямованих на активізацію українців до працевлаштування. Вже 14 тис. з них, у тому числі 11 тис. жінки, знайшли легальну роботу в нашому краї. Ми чекаємо спеціального акту, який допоможе профінансувати навчання та курси навчання польської мови, що неодмінно допоможе вам знайти своє місце на ринку праці, – пояснює речниця Сілезького воєводи Аліна Кухаржевська.

– Стати незалежним за місяць для багатьох людей нереально, – розповідає нам Ян Голба, міський голова Мушини. - Перехідний період має бути довшим, мінімум на два місяці, - додає він.

Зараз у Мушині 400 біженців із початкових 1,3 тисячі. – Більшість із них вдалося переселити в Польщу та світ, ці 400 людей – цифра в межах наших можливостей. Однак поки що роботу знайшли 60 осіб. Ми найняли лікаря, стоматолога, медсестер та кухонних помічників. Це багато і мало. Хто хоче працювати, той знайде роботу. А хто не хоче, того ніщо до цього не змусить. Якщо уряд не заплатить ці 40 злотих на людину, багато хто з них, мабуть, не впораються, – додає Голба.

Життя за власний кошт

Подібні занепокоєння має і мер Ожарова Павла Канцлера. – Ми здивовані теледекларацією міністра, тому що нас про це ніхто не повідомляв. Доглядати за біженцями має держава, а не приватні особи чи я, чиновник місцевого самоврядування, – оцінює він.

За словами проф. Пьотр Длугош з Педагогічного університету в Кракові, який вивчав українців у Польщі, рішення уряду не повинно бути суперечливим. «Можливо, уряд провів ретельне дослідження і просто усвідомлює, що більшість біженців все одно роблять свою справу», – наголошує він. На його думку, «можливо, це рішення певною мірою свідчить про те, що підтримка закінчується і пора повертатися в Україну», а також «це спроба покласти край патологіям та зловживанням, які також можуть виникнути в цій сфері».

З дослідження проф. Длугош показує, що лише 17 відсотків. перебуває з польськими сім’ями, а опитування ARC Rynek Opinia показало, що 71 відс. біженці з України в Польщі живуть на власні кошти. – Тож, можливо, це рішення не вплине на статус біженців, для яких важливіше, щоб вони отримували прямі пільги для дітей, – каже дослідник.

Длугош також наводить думку українського соціолога, що багато українців повернеться додому, коли закінчиться фінансова допомога в країнах, які їх прийняли. – Якщо ця молода та динамічна група з високим людським капіталом не повернеться, українцям буде важко створити сильну та сучасну державу, – наголошує він.