Ця організація займає провідне місце у Польщі.

Голова фонду Ельжбета Войцєховська розповіла про роботу фонду, який включився у допомогу українцям від самого початку вторгнення РФ.
Фонд допомагає малозабезпеченим дітям і молоді, які не мають змогу отримати освіту належним чином.

«ІТ для України» — це одна із програм, до якої ми приєдналися у лютому цього року. Технологічні фірми віддають нам техніку - найчастіше ноутбуки, персональні комп'ютери. Разом із нашими партнерами ми їх ремонтуємо та передаємо у початкові школи по всій Польщі для учнів з України, які прибули до нашої країни після 24 лютого. Їм потрібна техніка, за допомогою якої вони можуть навчатися, відвідувати дистанційні уроки. Цей проєкт було запущено місяць тому. Ми вже передали кілька сотень комп'ютерів. Ми інтенсивно займатимемося цим проєктом до кінця навчального року і відновимо «ІТ для України» вже у вересні. Відомо, що у липні та серпні школи не працюють. Проте весь цей час ми збиратимемо техніку від фірм, готуватимемо її, щоб у вересні відновити цей проєкт з новою силою.

Фонд проводить заняття для діток віком від 9 до 15 років.

Ми проводимо ці заняття вже місяць. Це дуже приємні позакласні заняття для дітей, які прибули до Польщі, вони виходять за межі навчальної програми. Дати вчаться програмувати роботів, які були видруковані на 3D-принтері. Це роботи для навчання програмування. Ці заняття ми проводимо українською. Один із наших співробітників родом з України. З самого початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він був дуже залучений до різноманітних видів діяльності, спрямованих на підтримку українців. Він пройшов необхідне навчання, аби проводити ці заняття. Також до цього проєкту приєдналися інші українці. Ми їх навчили, підготували до таких занять. Ми платимо їм за це, вони не працюють у нас на волонтерських засадах. На цей час ми проводимо ці заняття лише у Варшаві, тому що ми тут у нас більше можливостей. Ми запрошуємо всіх охочих дітей на ці безкоштовні заняття. Вони не постійні. Можна прийти один раз, а можна відвідувати кожне заняття. Щоразу ми готуємо щось нове. Ми вирішили, що вони не повинні бути об'єднані програмою, щоб діти могли вільно приходити та приємно проводити час та одночасно вчитися чогось нового. Звичайно, на початку в нас були проблеми з відвідуваністю. Ми почали більше говорити про нашу ініціативу в асоціаціях, що підтримують біженців, в інших організаціях, що допомагають українцям. Після цього до нас почало приходити більше дітей. Вони зацікавлені цією тематикою. Наші тренери вкладають усю душу в ці заняття. Теперішня наша група постійно розширюється. У нас не багато дітей, десь з десяток. Ми радіємо, коли діти посміхаються, коли вони приходять на ці заняття з новими друзями.

Цьогоріч «Цифровий університет» запропонував дівчатам із України пройти навчання у сфері технологій.

Ця програма називається «Університет успіху». На цей час у нас понад 220 учасниць. Цю програму ми створили для молодих жінок віком від 18 до 25 років, які опинилися у складній життєвій ситуації. Я маю на увазі матеріальну ситуацію. Наприклад, якщо дівчата росли в дитячих будинках, то вони можуть звернутися до нас. Ми пропонуємо річну освітню програму, що має підготувати їх до роботи у сфері ІТ, у цифровому маркетингу. Ми також пропонуємо загальнорозвиваючі заняття, які включають роботу з психологом, лекції з трудового законодавства, зустрічі з експертами з різних сфер, консультації з написання резюме, підготовку до співбесіди, піврічну менторську програму і піврічний курс з програмування або цифрового маркетингу. Завдяки цьому дівчата можуть розпочати роботу у добре оплачуваній сфері. Цього року ми вирішили запросити також жінок, які прибули до Польщі з України. Ми розуміємо, що для деяких перебування в Польщі може виявитися не короткостроковим, тому ми хочемо запропонувати їм здобути професію, перекваліфікуватися. У цьому випадку ми вирішили відмовитися від психологічної підтримки, тому що ми не компетентні у цій сфері, і у нас немає бази українських психологів. Основні пункти програми залишились. У нас є ментори, які розмовляють українською. Багато людей запропонувало нам свої послуги. Ми запрошуємо жінок віком від 20 до 30 років. Ми усвідомлено розширили вікову групу, щоб українці мали більше можливостей. До нас уже звернулось з десяток охочих. Ми плануємо запустити курси для молодих жінок з України з вересня. Також наш фонд шукає експертів у сфері програмування та цифрового маркетингу, які розмовляють українською. На цей момент ми вже сформували групу менторів, підготували навчальні матеріали українською. За два місяці ми запускаємося. Ми запрошуємо всіх охочих звертатись до нас.