Крістіна Телькова, Яна Яськова та Сергій Борута – українці, які покинули батьківщину у зв’язку з початком війни.

У Польщі шукали рецепт нового життя. Їм вистачило сміливості та рішучості знайти роботу за своєю професією за кордоном. Як їм це вдалося? Про це вони розповіли в репортажі «Доброго ранку» TVN.

Біженці з України знайшли роботу в Польщі

Крістіна Телькова приїхала до Польщі з Києва. Протягом чотирьох років в Україні вона професійно займалася йогою.

Група поляків допомогла молодій біженці реалізувати себе в цій справі також на Віслі.

– Ми хотіли, щоб вона продовжила свою роботу в Києві, тому виникла ідея організувати місце, де Крістіна могла б проводити заняття для нашої громади, – розповідає Олександра Лучакевич, мешканка Борової Весі.

– Сидіти вдома – не в моєму стилі. Тут треба діяти. Якщо ви працюєте, роблячи те, що вам подобається, ви можете зрушити гори. (...) Відмінності між Польщею та Україною справді не мають значення. Мова тіла дає мені можливість допомагати людям, — каже Крісітна. – Якщо ми, жінки з України, покажемо, що ми працьовиті, про нас буде добре, а наших дітей тут будуть поважати, – додає він у відео.

Також Яна Яськова знайшла роботу в Польщі за своєю професією. Дівчині 17 років. В Україні вона пішла в дев’ятий клас і два роки працювала в кондитерській справі. Найближчим часом вона планувала підвищити свою кваліфікацію в країні, але війна зірвала її плани.

– Тут я створюю тістечка та хліб, яких не знала в Україні. Я ніколи не думав, що моє життя так зміниться, але мені це подобається. (...) Поляки допомогли мені знайти роботу, влаштувавши мені квартиру. Я працюю тут уже місяць. Початки були важкими, я не розмовляв польською. Перекладач телефоном допоміг мені знайти себе тут. На четвертий день роботи я кинув телефон. Я попросив колег із кондитерської говорити зі мною повільно, і так я вчу польську, – пояснює він.

Співак з України виступає в польській опері

Сергій Борута приїхав зі Львова на початку березня. Це оперний співак, який виступав у Львівській філармонії. Друзі з Гданська переконали його надіслати свої записи до Балтійської опери. Артист успішно пройшов етап набору і був найнятий на виставу «Аїда».

«Я не знав, що мене чекає, коли я прийшов сюди». Мені здається, що це провидіння дав мені цю роботу. Я був готовий на все, щоб підтримати сім’ю, – коментує артист. Як зізнається, він щасливий, що може робити в Польщі те, чим заробляв на життя в Україні.