Організатори запевняють, що цьогорічний фестиваль пройде «в атмосфері солідарності з Україною».

- Фестиваль польського художнього кіно (NYPFF) організовується в атмосфері солідарності з українськими кінематографістами та українською нацією. Ми маємо честь представити, серед інших український фільм «Одбіці» режисера Валентина Васяновича, а також «Містер Джонс» Агнешки Холланд, – пояснила директор фестивалю Ганна Гартович.

Нью-Йоркський фестиваль польського художнього кіно. Цього року для України

Фільм Васяновича розповідає історію українського хірурга, захопленого російськими збройними силами у 2014 році під час конфлікту на сході України. У в’язниці він стає свідком жахливих сцен приниження, насильства та байдужості до людського життя. За словами Хартовича, доходи від показів «Відображення» передадуть українським кінематографістам.

У програмі фестивалю, який триватиме до неділі, із художніх фільмів увійде трилер польсько-англо-української копродукції «Містер Джонс», заснований на реальних подіях, про прихід Гітлера до влади та радянську пропагандистську машину. Сталіна. У вечірці візьме участь режисер Агнешка Холланд.

Що ще ми побачимо на фестивалі?

«Нехай не буде слідів» Яна П. Матушинського повертається до історії жорстокого вбивства старшокласника Гжегожа Пшемика під час воєнного стану. У сатиричному плані комуністичну Польщу представить «Нічого супу» Кінги Дембської.

Дембська та Марія Конвіцька зняли фільм «Актриса». Він присвячений зірці польського кіно Ельжбеті Чижевській, яка багато років живе в Нью-Йорку.

Глядачі фестивалю також переглянуть декілька документальних фільмів, зокрема «Поланський, Горовиць. Рідне місто» режисерів Матеуша Кудли та Анни Кокошки. Історик і кінокритик проф. Аннетт Інсдорф.

Покази пройдуть на Манхеттені в Scandinavia House. З 7 по 28 червня фільми також будуть доступні на потоковій платформі NYPFF.