Чимала кількість українців покинули Україну під час війни на власних автівках.

Тому настає питання, чи можна користуватися ними за кордоном і якщо можна, то за якими правилами.

Отже, нижче ми розповімо про найголовніші правила, яких слід притримуватися, пересуваючись Польщею своєю автівкою.

1. Від 28 квітня в'їжджаючи до Польщі варто мати при собі зелену карту.

Якщо ви не придбали її на Україні, не біда, її можна купити на кордоні, або у страховиків в Польщі. Важливо мати автоцивілку, яка дасть можливість продовжити страховку після закінчення строку зеленої карти.

Варто пам'ятати про високі штрафи передбачені в Польщі за порушення будь-якого виду.

Деякі польські страховики пропонують безкоштовне страхування для підтримки українських автовласників (як правило, не більше, ніж на 30 днів). Це варто уточнити перед покупкою, нижче є перелік контактів страховиків для українських біженців :

• Allianz, телефон служби підтримки 22 564 06 61

• PZU, 22 505 15 63 (також агенти PZU є на деяких пунктах перетину кордону)

• Ergo Hestia, 58 766 34 04

2. Водійське посвідчення. Згідно зі Спецзаконом для українських осіб, громадяни, що отримали PESEL UKR, можуть їздити до кінця 2022 з українським посвідченням.

І головне якщо раптом в українця сплинув термін дії водійського посвідчення, з простроченим документом також можна їздити до кінця 2022 року без потреби його продовження.

3. Це стосується громадян України, що перетнули кордон Польщі після 24 лютого і отримали PESEL UKR. Вони звільняються від обов'язку мати при собі техпаспорт або інший документ, що підтверджує право володіння автомобілем, до 31 грудня 2022 року.