З 27 травня стартувала програма державного зразка "Квартира без власного внеску" ("Mieszkanie bez wkładu własnego").

Оголошена рік тому як елемент Polski Ład, програма мала вирішити проблему людей, які мають кредитоспроможність, але не можуть зібрати кошти, достатні для власного вкладу, необхідного банкам, які надають фінансування для покупки квартири.

Для покупців квартир нововведення передбачають дві форми допомоги. Перша – це іпотечний кредит без власного внеску (рішення допоможе отримати кредит на житло людям без заощаджень). Друга – ваучер на житло. Це одноразова фінансова допомога, яка допоможе отримати житло або сплатити кредит.

Робота над законопроєктом про житловий ваучер ще триває, швидше за все, він почне діяти з 2023 року. А ось закон про кредити на житло без власного внеску набирає чинності 27 травня 2022 року.

Іноземці також можуть претендувати на таку форму отримання житла, але при виконанні всіх умов, які вказані в законі.

Без власного внеску на кредит можуть претендувати особи певної категорії:

- сімейні пари (на рік звернення за кредитом молодому подружжю не може бути більш як 40 років), до 50 м кв, коли є двоє дітей у сім'ї, Кредит на житло без першого внеску можна буде отримати у банках, які укладуть відповідну угоду з Банком народного господарства (Bank Gospodarstwa Krajowego). На сьогодні така угода укладена лише з Bank Pekao SA. Проте зараз тривають переговори із ще 12 банками, які виявили зацікавленість в участі у програмі, тому список незабаром поповниться.