Окрім представлення артистів з Азії та Африки – цьогорічна зустріч – це сильний акцент на українських, білоруських та польських музичних традиціях. Захід триватиме до 10 липня.

"Зустрінемось на Перехресті. У Кракові, - запрошує Ян Словінський, директор фестивалю EtnoKraków / Crossroads, - нумо приймати друзів з України, Білорусі, Польщі та далеких куточків світу. Послухаймо їхню історію: пісні про кохання, про життя, про смерть, про надію. У радянської гідри відростає голова. Зло, яке він завдає, перевищує межі вашої уяви. Барбарія в постпандемічних парах. Музика та поезія пояснюють світ. Також світ, який неможливо зрозуміти. Вони є зоною свободи та діалогу. Відкриймося надії. «Людей доброї волі стало більше"! – додає він.

Запрошуємо на концерти під відкритим небом за участю артистів української етно сцени та світової музики. У гурті Kijów_Kraków виступлять, зокрема: легенда української традиційної музичної сцени – гурт Drewo (3 липня, подвір’я Радіо Краків), відомий київський гурт Dakh Daughters, Joryj Kłoc, Gordiy Starukh, Traditune та гурт Sergey. Охрімчук (9 липня, Сорок Клепарь). У рамках open-air концертів у Forty 3 липня також виступить харизматичний Матіас Музаза з гуртом Mokoomba (Зімбабве) та Gatham Udupa Collective (Індія).

Мінськ-Краківський вечір (8 липня, сорок клепарів) у рамках анонсованих Святланою Ціхановською Днів білоруської культури – це зустрічі за участю видатних артистів білоруської етно та світової сцени. Серед гостей, м. ін лауреати «Нова традиція» 2022 - гурт Hajda Banda / Гайда Банда (Білорусь / Польща).

У цьогорічному випуску також виступатимуть провідні артисти польської етно-сцени, в т.ч. Orchestra Galicja, Witek Brodaz з гуртом (Краков’яки), Joanna Słowińska & Stanisław Słowiński (Polesie – displaced songs), WanderingSongs, гурт Niwiński, Garnizon Jarosław та Sutariwe у спільному проекті зі шведським Fränder.

На фестивальній сцені Inspirations: видатні музиканти міжнародної етно-джазової сцени: Koptycus - Oleś Brothers & Dominik Strycharski та артисти проекту Min Jin Seo (Корея/Польща) за участі Павла Качмарчика. У програмі також Scena Nova молодих етно та world music гуртів: Vechi Acum, Organic Noises, Baykuri, Swada, Dola, Театр Złoty Róg (клуб Strefa, Forty Kleparz – сцена «котячі вушка») та прем’єра Chvost & ethnoelektro. сцена в Алхімії. Традиційно проводяться вечори танців, вечори пісень та музичні майстер-класи (клуб Стрефа, Альтана в Плантах, Сорок Клепарз). Їх ведуть: Гірідхар Удупа (ритми Південної Індії), Ірина Клименко (українські пісні), Пьотр і Богуміла Згожельські (танцювальні майстерні Краківщини), Паула і Сабіна Краузе (грецькі та слов’янські пісні). Присвячується наймолодшим - майстер-класи Оксани Бут (українські пісні) та сімейні майстер-класи ŻyWa Pracownia.