Найбільше зростання попиту було зафіксовано у виробництві продуктів харчування, торгівлі, логістиці та електронній комерції, згідно з даними агентства зайнятості, оприлюдненими в понеділок.

За даними Аналітичного центру агенції працевлаштування Gremi Personal, що спеціалізується на працевлаштуванні іноземців, найбільше зросла кількість пропозицій роботи зафіксовано у виробництві харчових продуктів (+15%) та торгівлі, логістиці та електронній комерції ( +10%).

«Наразі ми маємо найбільше пропозицій на виробничі та складські посади в харчовій, логістичній та переробній промисловості. Пандемія навчила поляків масово купувати онлайн – компанії, пов’язані з логістикою, складуванням та електронною комерцією, постійно шукають працівників. великий, особливо перед сезоном довгих вихідних, «шашликів» і свят», - прокоментувала Анна Джоболда з Gremi Personal.

Як показують спостереження агентства, найшвидше зростає кількість пропозицій для чоловіків – майже на 20 відсотків. Як зазначається, тенденція до зменшення кількості українських чоловіків на польському ринку праці залишається сильною. За останні два тижні агентство найняло близько 1000 людей, 65% з яких жінки, і лише 35 відсотків. чоловіки - дано.

За даними агентства, дефіцит кадрів зростатиме найближчими тижнями разом зі збільшенням попиту на сезонних працівників. Тоді підприємства відчують нестачу не тільки близько 80-100 тисяч. Оцінювали українців, які виїхали після початку війни захищати свою країну, а також сотні тисяч сезонних робітників з України, які цього року не приїдуть до Польщі.

Як повідомлялося, у березні-квітні ц.р. На ринку праці було трохи більше чоловіків з України. Це було пов’язано з тим, що в результаті санкцій проти Росії деякі польські компанії, які до війни співпрацювали з російським бізнесом, були змушені обмежити свою діяльність і шукати нових партнерів і ринків збуту. Зміни призвели до скорочення чисельності працівників на цих підприємствах – переважно українських чоловіків, які становлять значну частину робочої сили на металургійних заводах та важкій промисловості. Але й звільнені українці дуже швидко знайшли нову роботу, зазначається.

Як наголошується, деякі вакансії можна заповнити шляхом працевлаштування біженок з України – багато компаній намагаються адаптувати для них посади, які раніше займали чоловіки.