Wczoraj ogłoszono nowe obostrzenia. Znalazł się wśród nich także ustalony limit wiernych w kościołach. Czy to oznacza inną organizację wszystkich zgromadzeń o charakterze religijnym? Odpowiedź podał portal Lelum.

Co dalej z kościołami?

Episkopat wydał komunikat dla osób wierzących. Jak będzie wyglądała działalność kościołów?

Koronawirus w kościele. Źródło: Youtube

- Zwracam się do wszystkich wiernych z prośbą o przyjęcie ze zrozumieniem i cierpliwością nałożonych ograniczeń; ich celem jest troska o nasze życie i zdrowie – mówił abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski.

Co ważne – teraz, gdy obowiązują bardziej surowe obostrzenia, wierni mogą wziąć udział w mszy bez nabożeństwa i nie jest to uznane za grzech.

- W związku i nowych obostrzeń sanitarnych, dotyczących udziału wiernych w zgromadzeniach religijnych – 1 osoba na 4 mkw w strefie żółtej i 1 osoba na 7 mkw w strefie czerwonej – zwracam się do wszystkich wiernych z prośbą o przyjęcie ze zrozumieniem i cierpliwością nałożonych ograniczeń – mówił abp Gądecki.

Co ważne, jeśli wierni nie pójdą w niedzielę na mszę świętą, nie jest to uznane za grzech.

Koronawirus w kościele. Źródło: tychy.naszemiasto.pl

- W tych okolicznościach niech nam towarzyszy ufna modlitwa, zwłaszcza w intencji chorych oraz tych, którzy stracili swoich najbliższych. Pamiętajmy także o tych osobach, które poświęcają swoje życie i zdrowie w służbie społecznej – za pracowników służby zdrowia, służb mundurowych, w tym wojska, policji i straży pożarnej – przypominał abp Gądecki.

- Niech udział w Eucharystii, spowiedź, adoracja, modlitwa Słowem Bożym, również w ciągu tygodnia – z zachowaniem wszelkich wymogów bezpieczeństwa sanitarnego – staną się dla nas źródłem odwagi i duchowej siły – zakończył.

To też może cię zainteresować: JAKA JEST PRAWDA NA TEMAT PROGRAMU „NASZ NOWY DOM”? UCZESTNICY POPULARNEJ PRODUKCJI ZABRALI GŁOS NA TEN TEMAT

Zobacz, o czym jeszcze pisaliśmy w ostatnich dniach: JAROSŁAW KRET MA KORONAWIRUSA? DZIENNIKARZ SKARŻY SIĘ NA SILNE OBJAWY

O tym się mówi w Polsce: POTWIERDZIŁ SIĘ NIECHCIANY SCENARIUSZ. WARSZAWA OD JUTRA ZNAJDZIE SIĘ W CZERWONEJ STREFIE. CO TO OZNACZA? JAKIE OBOSTRZENIA CZEKAJĄ MIESZKAŃCÓW MIASTA

O tym się mówi na świecie: KSIĘŻNA KATE OD PEWNEGO CZASU SKRYWA PRAWDĘ NA TEMAT SWOJEGO ZDROWIA. BRYTYJSKIE MAGAZYNY PO RAZ KOLEJNY PORUSZAJĄ TEN TEMAT