W nieoczekiwanym zwrocie wydarzeń, Jarosław Kaczyński, lider partii Prawo i Sprawiedliwość (PiS), opublikował oświadczenie skierowane przeciwko obecnej władzy. Rzecznik partii, Rafał Bochenek, udostępnił oficjalne pismo w mediach społecznościowych, zatytułowane "Sprzeciw wobec kolejnych kroków rządu Donalda Tuska w kierunku systemowego bezprawia."

W treści oświadczenia Kaczyński nie pozostawia suchej nitki na obecnych decydentach. Ostrzeżenie dotyczy "Koalicji 13 Grudnia" i jej działań, które według prezesa PiS są niekonstytucyjne i bezprawne. Kaczyński podkreśla, że niezależność Trybunału Konstytucyjnego oraz prokuratury stanowi kluczowy filar polskiego systemu prawnego, informuje Goniec.

"Zburzenie tego filaru oznaczałoby destrukcję ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, opartego na trójpodziale władzy - i powrót do systemu monowładzy sprzed 1989 r., w którym pełną dominację nad państwem i całkowitą kontrolę nad wszystkimi jego obywatelami ma partia rządząca" - czytamy w oświadczeniu.

Kaczyński wyraża również niezadowolenie wobec działań Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego Adama Bodnara, oskarżając ich o dążenie do politycznego podporządkowania prokuratury. Prezes PiS zauważa, że odwołanie Prokuratura Krajowego Dariusza Barskiego było bezprawne i grozi uwolnieniem tysięcy przestępców od odpowiedzialności karnej.

Rząd Donalda Tuska jest przez Kaczyńskiego obwiniany o demontaż niezależnych instytucji, co prowadzi do destabilizacji polskiego porządku prawnego. Prezes PiS ostrzega również przed rzekomym zamachem na Trybunał Konstytucyjny, podkreślając konieczność przestrzegania podstawowych zasad ustrojowych.

Oświadczenie zamyka stanowcze sprzeciwienie się wszelkim próbom nielegalnej zmiany składu Trybunału Konstytucyjnego oraz wpływu na jego orzecznictwo. Kaczyński podkreśla, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, sędziowie Trybunału są nieusuwalni i nieodwoływalni, a próby naruszenia ich statusu są nie do zaakceptowania.

Jak informował portal "Życie News": Poruszające wyznanie mamy pięcioraczków z Horyńca. Kobieta znalazła się w niezwykle trudnym położeniu. Internet zalała fala wsparcia. Co się stało

Przypomnij sobie: Zaskakująca debiuta na antenie TV Republika. Rafał Patyra nie trzymał się standardów