Зміна до Закону про спеціальну допомогу запроваджує системні рішення щодо, зокрема, збільшення можливості використання українцями курсів польської мови.

За поправку проголосували 439 депутатів, проти – 11, ніхто не утримався від голосування.

Проти поправки проголосували 11 членів Конфедерації.

У середу Сейм також проголосував понад десяток поправок, запропонованих клубами ПіС і Лівих, а також польськими клубами 2050 і Конфедерацією. Депутати ухвалили дві поправки ПіС і відхилили поправки опозиції.

Зміни ПіС клубу вносять нові положення щодо реєстру PESEL, в якому українські біженці, на які поширюється дія спецзакону, мають статус UKR. Йдеться про автоматичну зміну цього статусу після того, як головнокомандувач Прикордонної служби надасть інформацію, наприклад, про виїзд біженця з Польщі. Зміна статусу, у разі виїзду в межах Шенгенської зони, буде можлива після подання громадянином відповідної декларації. Відновити цей статус можна буде, якщо громадянин України підтвердить, що його перебування за кордоном тривало менш як місяць.

Крім того, статус УКР може бути повторно наданий, якщо особа повернеться до Польщі через війну Росії проти України. У цьому випадку статус UKR також може бути наданий автоматично, якщо громадянин України прибув через зовнішній кордон, або в результаті повторного подання заяви на номер PESEL.

Більшість відхилених поправок є поправками Конфедераційного кола. Один із них передбачав повернення до положення, згідно з яким громадянин України повинен був приїхати безпосередньо зі своєї країни, щоб на нього поширювалося дія спецзакону. Ще одна поправка Конфедерації стосувалась обмеження соціальних виплат, які можуть отримувати українські біженці.

За словами заступника голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павла Шефернакера, поправки, запропоновані Конфедерацією, мають на меті настроїти частину поляків проти біженців війни з України. «Біженці зі статусом легального проживання в Польщі отримають лише ті пільги, які отримує кожен інший іноземець, який має статус легального проживання в Польщі», - сказав Шефернакер.

Серед відхилених поправок була також поправка зліва, згідно з якою прокурор протягом семи днів повинен заявити про наявність обґрунтованої підозри, що вагітність сталася внаслідок забороненої дії. Це одна з умов дозволу переривання вагітності. Депутати стверджували, що триває розгляд справ унеможливлює переривання вагітності українкам, зґвалтованим під час війни.

Ще одна поправка щодо допомоги українським громадянам у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни запроваджує системні рішення щодо, зокрема, зробити ринок праці більш гнучким, збільшити можливість використання українцями курсів польської мови, а також створити дитячі садочки для дітей з України.

Він також містить рішення, спрямовані на усунення випадків отримання пільг громадянином України, який втратив право на них.