Найчастіше це жінки, які заробляють на підставі мандатного контракту – президент ZUS проф. Гертруда Устінська.

Керівник установи соціального страхування бере участь у Конгресі MADE IN POLAND у Берліні. Його організатори зазначають на своєму веб-сайті, що захід має висвітлити потенціал польських виробників, які мають значний вплив на форму та розвиток польської економіки в різних галузях.

Проф. Устінська – як повідомляє ZUS в інформації, наданій PAP – підкреслила під час виступу, що дані Міністерства праці та соціальної політики показують, що бл. біженці з України легально працюють у Польщі. "Це люди, які перебувають на обліку на соціальне або медичне страхування, які раніше не були зареєстровані. Серед новозареєстрованих громадян України переважали жінки, які становили 69 відсотків від загальної кількості", - сказала вона.

«Про біженців найчастіше повідомляють за договором доручення (70% серед жінок, 58% серед чоловіків), потім за трудовим договором (29% серед жінок, 42% серед чоловіків). Інші форми найму, зокрема ведення бізнесу, є маргінальними», - зазначив професор.

Вона зазначила, що найбільше жінок зайнято в адміністративних послугах та допоміжній діяльності (37% жінок), а чоловіків – у будівництві (29% чоловіків). «Найчастіше жінки працевлаштовані на прості роботи (51%). Серед чоловіків переважають промислові робітники та майстри (38%), а найпоширеніша професія – помічник-будівельник – цим займаються 9% чоловіків», – додав керівник ZUS.

Вона також згадала про електронізацію ZUS. «Офіс планомірно розвиває свій потенціал як електронного офісу. Ми орієнтовані на цифрові послуги та електронний контакт із клієнтами. Ми знаємо, що цифрова трансформація дозволяє підвищити якість обслуговування та зручність клієнта, прискорити вирішення справи. , зменшити витрати, а також помилки та зловживання», - сказав професор.

Вона нагадала, що протягом 10 років ZUS розвиває платформу електронних послуг. «Наш портал підтримує 10 мільйонів профілів клієнтів, приймає мільйони електронних заяв, скоро прийме 100 мільйонів електронних лікарняних, обмінюється даними з міністерствами, службами, судовими приставами», - підкреслив президент ZUS.

Під час конгресу проф. Устінська була удостоєна нагороди «Зроблено в Польщі» – «за постійну та послідовну підтримку громадян Польщі та підтримку польської економіки». «Перш за все, я присвячую цю нагороду працівникам ZUS. Без їхньої відданості було б важко щось змінити», - зазначила вона.