Неправда, що українці мають кращий доступ до багатьох державних послуг, чи то у сфері освіти, охорони здоров’я чи ринку праці, ніж поляки, каже прем’єр-міністр Матеуш Моравецький в інтерв’ю тижневику “Gazeta Polska”.

Повне інтерв’ю буде опубліковано в останньому номері тижневика «Gazeta Polska», який буде доступний у середу. Фрагменти розмови з главою уряду оприлюднили у вівторок.

Глава уряду підрахував, що зараз у Польщі понад 2,5 мільйона біженців, 90 відсотків з яких – біженці. це жінки та діти, деякі з них люди похилого віку. Разом з українцями, які раніше з нами працювали, це понад 3,5 мільйона.

Прем'єр-міністр застерігає від фейкових новин

У цьому контексті прем’єр-міністр застеріг від фейкових новин про біженців, які поширює російська п’ята колона. "Варто мати на увазі, що ці українці також працюють на Польщу. Зрештою, у нас є групи, також на правому крилі, які намагаються відбити поляків від цих патріотичних громадянських зусиль, з якими ми маємо справу", - сказав він.

Він зазначив, що це "люди, які часто ведуть інформаційну війну і видають фейкові новини, ніби діють на прохання Путіна". «Наприклад, неправда, що українці мають кращий доступ до багатьох державних послуг, чи то у сфері освіти, охорони здоров’я чи ринку праці, ніж поляки», – підкреслив глава уряду.

«Польській економіці потрібні руки, щоб працювати»

Він також зазначив, що польській економіці зараз потрібні руки для роботи.

«Хочу зазначити, що сьогодні ми маємо найнижчий рівень безробіття в історії Третьої Польської Республіки», – сказав прем’єр-міністр.

«Коли я зустрічаюся з підприємцями, перше речення в цих розмовах звучить так: нам потрібні руки і голова, щоб працювати. Тому праця українців, які живуть у Польщі, може бути великою додатковою цінністю в нашій економіці», - підкреслив Моравецький.

«Сьогодні на польських будівництві через те, що багато українських чоловіків пішли на війну, виконуючи свій великий патріотичний обов’язок перед суверенною Україною, відчувається нестача робочих рук», – зазначив глава уряду.

«Але найголовніше: пам'ятаймо, що оборона України – це й захист Польщі», – аргументував він. «На тих валах українці воюють за нас. Ми їм завдячуємо. Тому я радий, що майже всі поляки з відкритими серцями зустріли біженців війни, які потребують війни, за принципом: у гості вдома, у Бога вдома, ", - сказав прем'єр-міністр.