W oświadczeniu udostępnionym na oficjalnej stronie księcia Harry'ego i księżnej Meghan Archewell, para królewska wyraziła poparcie dla koalicji brytyjskich dziennikarzy pracujących nad zwróceniem uwagi na nierówności rasowe i fiskalne, które nękają branżę.

Sussexes rozprawiaja się z plotkami i nierównościami na tle rasowym

List otwarty napisany przez wielu dziennikarzy pojawia się po tym, jak Brytyjskie Stowarzyszenie Redaktorów otrzymało reakcję na stwierdzenie, że w brytyjskich mediach nie ma żadnych przypadków rasizmu ani bigoterii, po przełomowym wywiadzie Sussexes z Oprah Winfrey, która twierdziła inaczej. „Archewell jest dumnym zwolennikiem różnorodności dziennikarskiej i organizacji mediów informacyjnych, które są zaangażowane w zgłaszanie prawdy, odkrywanie nieopowiedzianych historii i dawanie głosu pozbawionym głosu” – rozpoczęło się oświadczenie Sussexes.

„W każdym zakątku świata przedstawiciele mediów wykorzystują swoją władzę – i odpowiedzialność – do informowania opinii publicznej, nauczania społeczności, zwalczania dezinformacji i inspirowania zmian”.

W oświadczeniu pary stwierdzono również, że będą nadal wspierać pracę niezależnych mediów i reporterów, którzy opowiadają się za bardziej zróżnicowanym krajobrazem medialnym. „Doceniamy również pracę niezależnych mediów, newsroomów non-profit i zaufanych lokalnych kolektywów informacyjnych. Pokazują one głęboką potrzebę rozwoju i ewolucji tego krytycznego zawodu, szczególnie pod względem równości rasowej i reprezentacji w gromadzeniu wiadomości i redakcjach” – dodano w oświadczeniu.

„Dlatego wspieramy takie grupy jak The PressPad Charitable Foundation (która pomaga młodym ludziom z różnych środowisk w uzyskaniu dostępu do branży dziennikarskiej) i URL Media (sieć wieloplatformowa skupiająca się na organizacjach mediów społecznościowych, które bezpośrednio służą i odzwierciedlają swoich odbiorców).

Harry i Meghan otwarcie rozmawiali w ostatnich miesiącach o tym, że brytyjska kultura tabloidów była jednym z kilku powodów, dla których para zdecydowała się porzucić królewskie życie. „To, co widziałem, to powtarzająca się historia” – powiedział Harry podczas wywiadu z Winfrey, odnosząc się również do obsesji prasy na punkcie jego matki, księżnej Diany. Dodał, że fiksacja prasy w sprawie Meghan była „zdecydowanie znacznie bardziej niebezpieczna, ponieważ wtedy dodaje się rasę”.

O tym się mówi: 29-latek obudził się w chłodni tuż przed własną sekcją. Tajemnicze przebudzenie obiegło media

Zerknij: Mieszkańcom jednego z regionów Polski grozić może niebezpieczeństwo. Trzeba uważać podczas spacerów nad wodą. O co chodzi